Commentaar

935 x bekeken

Goede start met afkicken van zetmeelsteun

Zetmeelfabrikant Avebe moet samen met telers subsidieverslaving doorbreken.

Dit jaar is een historisch keerpunt voor zetmeeltelers en afnemer Avebe. Telers ontvingen over oogst 2011 voor het laatst een nabetaling gesteund door subsidies uit Brussel. Voor aardappelen die dit jaar zijn gerooid, is de zetmeelsteun niet langer gekoppeld aan de levering en Avebe mist voortaan ieder jaar €14 miljoen evenwichtspremie. Met dank aan de laatste herziening van het GLB. Tot en met 2013 wordt alleen nog een bedrijfspremie uitbetaald. Daarna moeten ook zetmeeltelers op eigen benen staan. Dit vooruitzicht lijkt nu minder somber uit te pakken dan aanvankelijk werd verwacht.
Allereerst heeft Avebe goed voorgesorteerd op een toekomst zonder Brusselse steun. Sinds 2006 heeft het concern zich vastgebeten in een nieuwe koers, met de focus op de productie van zetmeel en eiwit uit aardappelen. De resterende subsidiejaren zijn maximaal benut om fors te investeren in productinnovaties die de marges verhogen en in een efficiëntere productie om de kostprijs te verlagen.
De ingeslagen weg leidt naar klinkende jaarcijfers en historisch hoge aardappelprijzen voor zetmeeltelers. Over boekjaar 2011-’12 betaalt Avebe een prestatieprijs van €76,94 per ton. Het nettoresultaat van €32,1 miljoen is het een-na-beste in de geschiedenis van Avebe.
De mooie cijfers zijn niet alleen te danken aan de nieuwe strategie. Avebe kreeg tegelijk de wind vol in de zeilen. Door de wereldwijde voedselschaarste ontving het een topprijs voor haar zetmeel, terwijl het ook nog eens veel kon produceren. Normaal gaan beide niet samen. Zo’n unieke situatie deed zich ook al voor in 2007-’08.
Het neemt niet weg dat Avebe hiermee daadkrachtig en met volle overtuiging een eerste stap heeft gezet in een toekomst zonder subsidies. Hierdoor zullen telers weer meer vertrouwen krijgen in hun coöperatie. Belangrijk, want ook zij moeten blijven investeren in een rendabele zetmeelteelt. De grote vraag is dan ook hoe bestendig de relatie tussen telers en fabrikant is na een jaar met overproductie en bodemprijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.