Redactieblog

1010 x bekeken

Gebraden kippetje

Volgens mij zit ze al meer dan drie weken te broeden, maar ik vind het zo zielig om haar eieren weg te halen. Ze is de oudste en liefste moederkip die we hebben en deze zomer is het ook al niets geworden. Dat wil zeggen... van een handvol eieren was er toen maar één uitgekomen en na een opfokperiode van twee maanden dacht ik dat ze wel weer met haar kuiken in de ren kon bij de andere kippen. Maar onze geweldige hond vond het kuiken helaas ook erg interessant. Toen wij eindelijk een weekje weg waren heeft hij het kuiken met huid en veer verorberd. Het is maar goed dat ik toen niet in de buurt was! Maar wat doe je dan als de moederkip in oktober weer broeds is? Juist ja, je gunt haar de broedwoede.

Als Wijnand op een middag met een vriend gebogen zit over een bouwtekening komt onze middelste cowboy opgewonden de keuken in rennen. Er is een kuiken geboren! Gauw gaan we terug naar het hok. Het kuiken is al in de ren gesprongen en ligt doodstil met zijn snavel in de modder. Ik twijfel of hij nog wel leeft en haal hem snel weg. Dood is hij niet, maar daar is ook alles mee gezegd. Binnen spoel ik de modder van zijn snavel en zijn kop af. Hij is helemaal koud en ik heb eigenlijk geen tijd om een warmtelamp op te zoeken. Ik doe de oven aan op 35˚C en stop het kuiken in een handdoek erin. Over een half uur zien we wel weer. Als mijn werk in de stal af is zijn er nog twee kuikens geboren. Die kunnen natuurlijk niet in de ren blijven. Gelukkig heeft mijn overbuurvrouw een leeg konijnenhok staan. Met een kaaskarretje haal ik het ding op en zet het in de stal. Opa helpt met zaagsel en hooi. Even later is er een mooi kraamhok voor de kip en doen we haar met de twee kuikens in het hok. Als ik de keuken weer in loop, zitten er twee verbaasde mannen aan tafel en een luid piepend kuiken achter het ovenraam. Of ik vanavond van plan was gebraden kippetje te eten. "Lachen jullie maar", denk ik terwijl ik het kuiken verlos uit de oven. Even later zit er een trotse hen met drie kinderen onder haar vleugels in het hokje. Ik ben blij en de kip kijkt me aan. Het lijkt wel of we elkaar snappen. Binnenkort gaat onze jongste cowboy naar de basisschool. En ik vind het verschrikkelijk. Misschien nog ééntje erbij, of ben ik gewoon broeds?

Of registreer je om te kunnen reageren.