Redactieblog

1846 x bekeken 2 reacties

Doek gevallen

In 1905 zijn we begonnen met het ministerie van Landbouw, Nijverheid en Handel (LNV). Deze is opgevolgd door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Landbouw (BZL). Vervolgens het ministerie voor Landbouw en Visserij (LV). In de oorlogsjaren hadden we het ministerie van Handel, Nijverheid en Landbouw (HNL) gevolgd door Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening (LVV). Toen kwam het ministerie voor Landbouw, Natuur en Visserij (LNV), en vervolgens het ministerie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Tenslotte het ministerie van Economische zaken, Landbouw en Innovatie (ELI). En nu is er niets meer.

Landbouw valt met ingang van het nieuwe kabinet onder Economische Zaken (EZ). Na maar liefst 107 jaar is het doek voor het ministerie van landbouw definitief gevallen. Landbouw komt niet meer voor in de naam van een ministerie.

Dit is een grote breuk met het verleden. Sinds 1905 hebben we een ‘eigen’ minister en later staatssecretaris gehad die de agrarische belangen in Den Haag behartigde. Er zal nooit meer een nieuwe Braks, Veerman of Bleker komen.

Is dat erg? Ja, volgens mij wel. Geen eigen minister betekent minder invloed in de ministerraad. Agrarische onderwerpen zullen minder prominent aan de orde komen. Ook voor de belangenbehartigers van de sector wordt het lastiger. De in het verleden vanzelfsprekende ingangen bij het eigen ministerie zijn er niet meer. Dat maakt het moeilijker om invloed uit te uitoefenen op het beleid dat de sector raakt. Natuurlijk is het zo dat het werk in Den Haag nog steeds door dezelfde ambtenaren gedaan wordt als in het verleden. De landbouwlobby zal dus niet helemaal een nieuw netwerk op hoeven te bouwen. Deze ambtenaren worden echter deel van een (nog) groter geheel en hebben daardoor minder in de melk te brokkelen.

Al met al laat de teloorgang van het eigen ministerie zien dat de landbouwsector langzaam maar zeker aan invloed inboet. Er zijn simpelweg te weinig agrarische stemmers meer over om een grote rol te spelen. Is de agro-sector nu helemaal niet meer politiek van belang? Natuurlijk is de sector nog wel van belang! Kijk maar eens om je heen op de snelweg. Het barst van de vrachtwagens met een agrarische lading. De agrarische sector is als exportmotor van heel groot belang voor economisch Nederland. Als je het zo bekijkt, hoort landbouw inderdaad bij het ministerie van Economische Zaken. Maar toch vind ik het jammer dat de L niet meer in de naam van een ministerie terugkomt.

Laatste reacties

  • ed12345

    Hr.Seegers u heeft helemaal gelijk het is tenslotte de minister die het woord moet doen en het laatste woord heeft en dat gaat vanaf nu dus gebeuren door iemand die zelf nooit met z'n laarzen in de klei heeft gestaan

  • poldes

    voorheen en nu nog hebben de ministers van E.Z. in europa zeggenschap boven landbouw.
    ook was de minister van landbouw aangesteld om centen in het laadje te brengen van onze overheid.
    dit was niet hezelfde dan de belangen van de boeren en tuinders vertegenwoordigen.

Of registreer je om te kunnen reageren.