Commentaar

743 x bekeken

Schot voor de boeg

Het Europees Parlement wil het landbouwbudget behouden. Het geeft daarmee aan de Europese regeringsleiders een schot voor de boeg. Zij starten over goed een maand de onderhandelingen over het budget in de periode 2014-2020.

Op tafel ligt een voorstel van de Europese Commissie om de begroting iets te laten stijgen, maar dit stuit op grote bezwaren onder meer van Nederland. Premier Mark Rutte vindt dat Brussel 900 miljard euro moet bezuinigen. Zijn Britse collega David Cameron dreigt zelfs zijn veto uit te spreken bij ‘onacceptabele’ stijging van het budget.

Het onderhandelingsspel op de wagen is nog niet echt begonnen, maar ondertussen neemt wel ieder alvast zijn stelling in. Waar moet op worden bezuinigd? Een stevig blok van Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië wil in ieder geval het landbouwbudget ongemoeid laten. Nederland, straks met de PvdA in het kabinet, zal aandringen op minder steun aan de boeren. Nog los van de vraag of het politiek verstandig is om tegen dit machtsblok in de gaan, is het een slecht signaal aan de landbouw. Het kabinet wil dat de landbouw verduurzaamt. Verschraling van het landbouwbudget betekent dat de sector nog verder wordt overgeleverd aan de grillen van de wereldmarkt. En dat heeft niets met verduurzaming te maken.

Of registreer je om te kunnen reageren.