Commentaar

958 x bekeken 14 reacties

Pittig en betekenisloos

De stichting Varkens in Nood luidt in een rapport de noodklok over wat ze illegale praktijken in de intensieve veehouderij noemt. Er zou veel mis zijn: kippen die door verwondingen en een misvormd lichaam nog amper kunnen lopen, ziekte door vies drinkwater, zieke dieren die creperen, biggetjes waarbij de staartjes worden afgebrand, longvliesontsteking, ooginfecties en ademhalingsproblemen.

Het is een pittig lijstje. Ruim een half miljard dieren zou ieder jaar het slachtoffer zijn. Volgens Varkens in Nood lappen veehouders wettelijke normen en voorschriften aan de laars en worden ze daar door de met bezuinigingen geplaagde  controle-instanties nauwelijks op aangesproken.
Inmiddels is het traditionele welles-nietes begonnen en daarin wordt al veel gesmoord. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) herkent zich in een enkel punt van het rapport, maar is vooral bezig met weerlegging van de kritiek op haar functioneren.  LTO wil dierenwelzijn niet bagatelliseren, maar noemt de cijfers over de top en dus geen bijdrage aan de discussie. De PvdA stelt Kamervragen. De antwoorden daarop zullen die van de NVWA zijn.
Vraag is dan wat de dierenbeschermers deze keer bereiken met hun alarm, wie ze er mee bedienen. In ieder geval niet de dieren. Aanvallen van dit kaliber voegen niets toe en helpen de intensieve veehouderij zeker niet bij het vinden van verbetering van dierwelzijn.

Laatste reacties

 • Flyinghollander

  @Leo, ze willen de burger angst aan praten zodat ze dat stukje vlees zien als een straf. Ze willen graag dat de dieren gelijk staan met de mens in alles. En aangezien de landbouw steeds verder afstaat van de burger werkt dit.
  We moeten als agrariers zorgen dat de jeugd bij je op het bedrijf komen, zien hoe je met de dieren omgaan.
  Het ergste vind ik altijd die 'zogenaamde BNN'ers' die nog nooit een stal hebben gezien, ophoesten wat mensen als Hans Baay en Marianne Thieme hun vertellen en wij als agrariers gaan direct in de verdediging.

 • Mozes

  Flyinghollander, ben het met u eens. Openheid is de manier om in de beeldvorming onzin van werkelijkheid te scheiden en het publiek minder ontvankelijk te maken voor moddergooierij.

 • joannes

  Vergis je niet in ¨het publiek¨ het zijn enkele goede verhalen schrijvers met een aandoenlijke website die voor de politiek discussies serveren die risico loos voorpagina nieuws kunnen worden; gratis publiciteit! Zo wordt een hele bedrijfstak op een hoop gegooid met een paar incidenten. En incidenten lezen we dagelijks in de krant. Discussiëren over de veiligheid op straat of de dreigende armoede ivm de crisis of de bijdrage aan de EU is veel minder populair bij de politici omdat daar risico´s gelopen worden. Daar kunnen ze kiezers op verliezen.

 • Flyinghollander

  Maar welke bedrijven zijn nu open? Eigenlijk alleen de melkveebedrijven. Je hebt zicht bedrijven. Dat snappe jonge kids niet en kan je wel uitleggen, maar maakt een hoek, zet er een zeug met jonge neer, die kan je locaal wel laten slachten later. Laat de kinderen de biggetjes aanraken. Zelde met kippen, zo moeilijk is het toch niet om een ren met een paar kippen erin. Achter glas, word zo steriel overkomend. Ja ik ben bekend met ziektes etc... maar je moet het uit hun belevingswereld bekijken.

 • politiek

  Inderdaad openheid en transparantie. Het is een zwaar teken van zwakte van de sector veehouderij als er Wob procedures nodig zijn om aan informatie te komen over voedselveiligeid. Dat gaat dus ook over gezondheid rechtstreeks voor de dieren ( ook welzijn ) en uiterard een fase verder ook voor de gezondheid humane sector. Als er zo geheimzinnig en onvolwassen wordt omgegaan met voedselveiligeid met gevolgen voor de mens zal het inzake welzijn dieren wel niet veel beter zijn.

 • B bob

  De intensieve veehouderij kan met een paar zichtstallen waar wel een beetje aan dierwelzijn gewerkt wordt niet echt meer iets doen aan de groeidende bewustzijn bij de Consument. Net nog even bij uitzendinggemist Hart van Nederland gekeken en de Biologisch Boerin maakte kort en bondig duidelijk wat er mis gaat als je alleen gedreven door hebzucht met dieren gaat werken.
  Bleker ging vorig jaar in een spagaat toen hij voor de rechter stond te liegen over de resultaten van het onderzoek door zijn eigen warenautoriteit ( multiresistente bacterieen in dierlijke producten in de Nederlandse supermarkten) Hij moest het belang van een paar miljard aan belastinginkomsten vanuit deze sector in het oog houden terwijl hij de schokkende waarheid bekent moest maken. Laat elke Reguliere ondernemer even in zijn eigen hart kijken ! Een ieder is uiteindelijk persoonlijk verantwoordelijk voor het Humane/dierlijke leed dat hij direct en indirect veroorzaakt . KARMA komt ten alle tijden met de rekening en als er een Hemel is zou er ook een vagevuur of erger kunnen zijn. Slecht een klein aantal mensen is ondernemer in deze sector. Daar mag de gehele Nederlandse bevolking niet onder lijden.

 • B bob

  In Nederland dierlijke voedingsmiddelen produceren in martelkamers met gebruikmaking van geimporteerde voeder (die op Nederlandse bodem in mest en broeikasgassen wordt omgezet) en veel Humane medicatie omdat de leefomstandigheden dier-onwaardig en gevaarlijk zijn om vervolgens deze vervuilde productie met een steeds lagere marge in het buitenland afzetten.
  Raar is het niet dat daar op een gegeven moment enkele honderden miljoenen Consumenten niet meer aan mee willen werken!

 • bankivahoen

  Waar zijn de honderden miljoenen mensen die bereidt zijn het dubbele te willen betalen voor hun voedselpakket ? Inderdaad ze zijn er niet! Ga je ideologische beweegredenen ergens anders uitdragen ! Hier bereik je toch niet de mensen die jij steeds bedoeld bbop !

 • B bob

  Bankivahoen. het moet nu toch ook voor jou langzaam duidelijk worden dat ik me niet laat ontmoedigen en gewoon op deze website zal blijven schrijven.
  Hoe kom je op de gedachte dat Biologische productie in de toekomst duurder zal blijven dan de reguliere troep ? De Maatschappij gaat naar de werkelijke kosten kijken . De Qkoorst heeft bijvoorbeeld bij duizenden mensen medische klachten gegeven (zorgkosten ) en de overbemesting/vervuiling grondwater is ook een grote belastinggeld kosten post. De multiresistentie bij een aantal pathogenen zorgt voor veel ziekteverzuim en dodelijke slachtoffers.
  De EU moet wel met strikte maatregelen komen om niet ten onder te gaan aan al de begrotingstekorten. Biologische veehouders zijn uiters welkom in veel Europese landen en werken erg efficient als je naar alle bijkomende effecten kijkt . Dat kun jij natuurlijk gewoon blijven ontkennen maar gelukkig heb jij totaal geen stem in het geheel. Jij bent gewoon een lastig aanhangsel.

 • bankivahoen

  Gelukkig denk jij dat je wel een stem hebt in het geheel.Verdiep je eerst maar eens in de Q koorts voor dat je verder toetert, dan zie je dat er ook biologische geitenbedrijven getroffen waren!
  En jij denkt dat biologisch niet duurder is als traditioneel?? Je zou zelf eens een bedrijf kunnen starten bbop!

 • somporn

  Vies drinkwater en onstekingen en goede luchtkwaliteit zijn op te lossen door de boer zelf,als hij goed omgaat met zijn vee ziet hij ook wel als er problemen zijn en kan hij en vooral moet hij ingrijpen.
  De vraag is wat is erger, het staartje afbranden of af worden gebeten door zijn soortgenoot en wat kan leiden tot grote onstekingen.
  Dit kun je door openheid in de bedrijftak goed uitleggen en onderbouwen zodat de stadsmens weet hoe en het waarom het gebeurt.

 • B bob

  De Nederlandse Biologische geitenbedrijven kunnen dus ook beter de deuren sluiten in het belang van de Volksgezondheid Bankivahoen. (Google 'Fors minder Q koorts bij biologische Geiten') Geiten moet je dus gewoon ook als Biologische veehouder NIET massaal houden als de omstandigheden er niet naar zijn.
  Je verdraait zoals gewoonlijk mijn woorden . Ik zie de prijs van Biologische voeding wereldwijd op dit moment qua productiekosten afnemen en de reguliere productie in kosten/opbrengst afnemen. Zo is het mogelijk om in een aantal derde wereld landen de productie van de reguliere gifspuiter over te nemen en de productiviteit met een aantal honderden procenten te laten stijgen met een duidelijke vermindering van de teeltkosten. Dat de verwerkende industrie/skal/detailhandel flink wil verdienen aan de Biologische markt maakt momenteel dat Biologisch nog duurder is dan regulier maar ik zie hier een Collectieve voedingsproductie ontstaan de de Consument in eigen hand houd ( huren gewoon een akker en een Boer zonder iegen bedrijf).

  Infantiele Hatelijke reactie's plaatsen doen jouw geloofwaardigheid geen goed maar je hebt tijdens deze schoolvakantie misschien niets te doen als stads/sleutel kind.

 • B bob

  somporn, Leg maar eens uit aan de consument dat een Biologische beer geen behoefte heeft om aan zijn medebewoners te gaan staan vreten omdat hij geestelijk en lischamelijk lekker in zijn vel zit . Vertel deze KLANT dan ook dat hij/zij een gierige wrek is die je eigenlijk geen gezond voedsel gunt omdat de supermarktsector en verwerkende industrie gewoon geen gezond marge gunt aan de Producent. Dat de eigen boterham vele male belangrijker is dan de Gezondheid van Zijn/Haar gezin (dat al aan alle kanten uitgenomen wordt door de overheid ). Vertel dan ook duidelijk dat het gebruik van absoluut elk chemisch middel ingezet mag worden om de Ondernemende reguliere veehouder aan een riant bestaan te helpen. dat mag dus ten koste gaan van de gehele maatschappij.
  Je kan ook gewoon even je excuus aanbieden en stoppen met de WAANZIN.

 • B bob

  Ik hoop dat de Beheerder deze reactie niet te PITTIG vind.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.