Commentaar

698 x bekeken 2 reacties

Ministerie van Voedsel onzinnig

Nadat de kiezer heeft gesproken, kruipen belangenbehartigers weer uit de schaduw. Zij leveren hun wensenpakketje in bij de formateur, en dragen in alle gretigheid bouwstenen aan voor een regeerakkoord.

Zo doet het bedrijfsleven dit, de zorg, het onderwijs, de kunstwereld en alle andere maatschappelijke groeperingen. In dat licht moet ook het pleidooi van de Stichting Natuur & Milieu voor een ministerie van Voedsel worden gezien.
Volgens de organisatie zij nu zeven ministeries betrokken bij voedsel. Zij stelt dat het belang van voedsel een eigen ministerie waard is. Het is juist: voedsel ís belangrijk. Het is de basis van het bestaan. Het is ook een belangrijke economische activiteit. Nederland is de tweede exporteur in de wereld. Maar daar gaat het Natuur & Milieu niet om. De voedselminister moet de vleesconsumptie drukken, want vleesproductie is niet efficiënt en duurzaam. Hij moet de import van grondstoffen van elders beperken. Hij moet ecologische landbouw stimuleren.
Het pleidooi is eerder een pamflet dan serieus voorstel. De argumentatie is niet nieuw. De suggestie dat de minister ervoor moet zorgen dat de boer met minder productie meer verdient, klinkt sympathiek maar is ver van de huidige economische en politieke realiteit. Ook gaat de organisatie voorbij aan ontwikkelingen in opkomende economieën waar juist de vraag naar vlees toeneemt.
De Haagse onderhandelaars kunnen hun tijd beter aan een serieuze landbouwparagraaf in het regeerakkoord besteden.

 

Jan Vullings hoofdredacteur

Laatste reacties

  • B bob

    Een minister die persoonlijk verantwoordelijk is voor de Voedselveiligheid is vooral ongewenst bij de reguliere land en tuinbouwers die met landbouwgif/gmo roundupready /chemische schimmelweerders en Humane Medicatie werken. Die krijgen het dan een stuk minder makkelijk.
    De Biologisch Sector zal deze minister op handen dragen !

  • Nines

    Tuurlijk Bbob, je vergeet alleen dat er vroeger een ministerie was dat zich hier mee bezig hield. Alleen moest dat ministerie maar bij economische zaken worden ondergebracht. Is dat net een beetje rond, moet er opeens wel weer een nieuw ministerie voor voedsel komen. Een extra ministerie betekent extra formuliertjes. Daar wordt niemand gelukkig van en het gaat ten koste van normale bedrijfsvoering. In die tijd dat boeren formuliertjes in moeten vullen kunnen ze zich niet bekommeren om de dieren zelf.

    Wellicht kun je solliciteren als minister, dat hele Den Haag is toch één grote poppenkast, daar pas je goed tussen.

Of registreer je om te kunnen reageren.