Commentaar

937 x bekeken 12 reacties

Biobrandstof niet afserveren

Weinig agrarische onderwerpen zijn zo controversieel als de biobrandstoffen. Tien jaar geleden waren ze nog ‘in’, en werd de teelt ervan verankerd in regeringsbeleid.

Bio-ethanol en biodiesel golden als sleutel naar reductie van het broeikaseffect, betere inkomens van boeren en afbraak van de macht van vijandige olielanden.

Nu de productie op gang komt, is de sfeer totaal andersom. Het klimaateffect valt tegen, volgens sommige critici is de bijdrage zelfs negatief. Al komen serieuze studies nog altijd op een netto-bijdrage aan het milieu.

De belangrijkste kritiek is dat de biobrandstoffen de voedselproductie verdringen. De FAO noemde de biobrandstof afgelopen week bij de presentatie van de jongste ‘hongercijfers’ nog als risicofactor.

De Europese koepel van boerenorganisaties Copa zit nog vooral op de eerste lijn. Ze reageert zeer negatief op het voornemen van de Europese Commissie om het biobrandstofbeleid af te zwakken. Ze wijst erop dat miljarden geïnvesteerd zijn in ethanol- en dieselfabrieken, in de verwachting dat de EU consistent beleid zou voeren.

‘Voedselprofessor’ Michiel Keyzer toont zich in een interview in deze krant aanhanger van de andere lijn. Hij denkt dat de bijdrage van biobrandstof aan de totale energiebehoefte nooit meer dan een druppel op de gloeiende plaat kan zijn, en dat massaal gebruik wel degelijk kwalijke gevolgen voor de wereldvoedselvoorziening kan hebben. Een bijmengplicht verstoort bovendien de markt.

Voor zulke complexe onderwerpen bestaan geen panklare antwoorden en oplossingen. Wel is één ding helder. De groeiende energiebehoefte maakt het nodig alle beschikbare bronnen in de wereld te gebruiken. Biobrandstof heeft kwalijke kanten, maar zonder meer afserveren doet geen recht aan de mogelijkheden van de landbouw als leverancier van via fotosynthese vastgelegde zonne-energie.

Laatste reacties

 • B bob

  Bio brandstof produceren van gewassen die anders de toenemende hongerdood op deze planeet zou kunnen voorkomen bij miljoenen mensen is een erg misdagige en onmenselijke manier van handelen . Ik heb reguliere akkerbouwers als buren die in een dure auto rijden omdat ze misbruik maken van de 10 % ethanol toevoegings eis bij benzine. De overheden kunnen eisen opstellen over het toevoegen van Bio brandstof maar de producent die hieraan gehoor geeft is de echte slechterik . Don't let KARMA on Your way out !

 • haverboer1

  de agrarische sector mag voor een hongerloontje de rest van de wereld voeden. nu staan de prijzen er na vele jaren gelukkig wat beter voor en iedereen begint te piepen. vergeet niet dat de prijs van een brood bijvoorbeeld voor bijna 90% wordt bepaald door andere vaktoren dan de tarweprijs.

 • B bob

  Correct Haverboer ! Het vechten voor een Fair trade regeling van de EU Land en tuinbouwsector is erg wenselijk en voor de meeste Ondernemers de redding !

 • agratax2

  Hebben boeren niet door de eeuwen heen bio brandstof geleverd ten tijde van hand en dierkracht als enige energie bron? Toen de boeren over gingen op aardolie kwam er meer voedsel op de markt. Logisch er was geen gras en haver meer nodig voor de paarden en er werd met minder mensen meer geproduceerd. Al de daarvoor gebruikte gronden voor de verbouw van 'eigen' eten en paardenvoer kwam vrij voor 'cash crops'. tevens makt de olie productie van kunstmest mogelijk. Willen we al deze benodigde energie uit landbouw gewassen halen, dan heeft iedere boer weer veel land nodig om zijn productie mogelijk te maken en zal er minder voedsel zijn voor de urbane bevolking.

 • poldes

  ik heb begrepen dat in melkpoeder ook heel veel energie zit.
  ik heb begrepen dat het ook heel veel energie heeft gekost; om van melk poeder te maken.
  maar het schijnt toch allebei duurzaam te zijn.
  het gekke is dat de boer met zijn koeien het nog meer duurzamer moet.
  doordat wij koeien melken betalen wij voor het welzijnsvriendelijke voer wat wij onze landbouwhuisdieren geven.
  wij betalen voor de Co2 en ammoniakuitstoot van onze dieren.
  wij verplegen onze landerijen ;door deze de koeinmest duurzaam en miljeu vriendelijk te injecteren.
  Voor deze handelingen zijn electra en dieselbrandstof nodig ,die wij inkopen tegen een prijs waar de Co2 vervuiling bij productie inbegrepen is.
  HET IS DE HOOGSTE TIJD DAT WIJ OOK DEZE KOSTEN OP ONZE PRODUCTEN BETAALD KRIJGEN.

 • denker123

  De Amerikaanse politiek is voor vrijheid met weinig overheidsregels voor , biobrandstof uit voedselgewassen moet in eens de bijmenging ondemocratisch verplicht worden,omdat de vrije markt mislukt is,de E85 wordt zowat niet getankt omdat de consument dan 30% duurder uit is .Met ethanol worden er 30% minder mijlen gereden dan met benzine,de prijs is hetzelfde. De etanol in de V.S. is alleen verkapte steun voor de akkerbouwers,als energie vervanger stelt het niets voor .Met 40% van de V.S.mais is nog geen 6% van alleen benzine voor wegtransport vervangen.

 • wimuitaalten

  Ik snap niets van al deze verhalen.

 • drientje

  John Opperwal, biobrandstof moeten we moreel gezien wel degelijk afserveren als
  brandstofleverancier. Het is inderdaad een druppel op de gloeiende plaat. Maar het kan altijd nog erger. Neem nu de mais vergisting.
  De mais wordt regelrecht vermengd met mest, er komt een beetje gas vrij en er is een vracht gemeenschapsgeld nodig om de zaak draaiend te houden, en dan is het nog verliesgevend. Deze activiteit moet per direct beeindigd worden.

 • drientje

  John Opperwal, biobrandstof moeten we moreel gezien wel degelijk afserveren als
  brandstofleverancier. Het is inderdaad een druppel op de gloeiende plaat. Maar het kan altijd nog erger. Neem nu de mais vergisting.
  De mais wordt regelrecht vermengd met mest, er komt een beetje gas vrij en er is een vracht gemeenschapsgeld nodig om de zaak draaiend te houden, en dan is het nog verliesgevend. Deze activiteit moet per direct beeindigd worden.

 • John*

  bio brandstof is de beste landbouw subsidie die er is!.. eerlijke prijzen voor akkerbouw producten, geen melk en vlees overschotten en als er echt een tekort komt aan mais of graan gaat de vergister uit en voeren we onze dieren er mee!

 • Mozes

  Nog nooit heeft iemand mij kunnen vertellen wat het energierendement is van een biogasinstallatie. Hoeveel fossiele energie stop je erin en hoeveel komt er weer uit?

 • denker123

  Mozes er komt ook niemand met een netto bioenergie rendement berekening voor biobrandstoffen. In de V.S.heeft men het alleen over meer banen ,minder olie invoer uit moslim landen en betere inkomens voor de akkerbouwers. Dat de wereld voorraad aan fosfaat aan het opraken is daar heeft men in de V.S. nog nooit van gehoord. Wel zijn er veel klachten over sterk toenemende algen in de waterwegen door fosfaatuitspoeling,dat de maisproduktie voor ethanol daar een oorzaak van is daar hoort men niemand over.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.