Commentaar

1855 x bekeken 12 reacties

Balans regeerakkoord niet positief

In naam heeft kabinet Rutte II de landbouw hoog. Deze voor de economie belangrijke sector verdient ruimte om te ondernemen en een fatsoenlijke vergoeding voor bijdragen aan natuur en landschap, heet het in het regeerakkoord. Maar de concrete maatregelen wijzen een heel andere richting op.

De afschaffing van de rode diesel is nog maar net achter de rug, of de dieselaccijns gaat omhoog. Drie cent 'slechts', maar toch een extra kostenverhoging. Verder worden de productschappen nu dan toch echt afgeschaft. Dat betekent minder administratieve rompslomp en heffingen, maar ook minder collectieve investeringen in bijvoorbeeld onderzoek.

Positieve effecten moet je vooral zoeken in de algemene economie. Dat het overheidstekort teruggedrongen wordt is uiteindelijk voor iedereen beter. En wie weet voegt de nieuwe minister van buitenlandse handel iets toe.

Dat de ecologische hoofdstructuur toch weer groter wordt, inclusief de verbindingszones, is voor boeren die hiermee te maken krijgen evenwel een domper. Ervaring leert dat de ruimte die de natuur vraagt vaak niet eens het grootste probleem is, maar de fnuikende onzekerheid voor ondernemers. Die is er nu opnieuw, want het is nog totaal onduidelijk hoe dit gefinancierd moet worden. Dit betekent dus weer jarenlang bestuurlijk gesteggel.

Tel daarbij op de zuinige houding tegenover het EU-landbouwbeleid, en de conclusie is duidelijk. De balans van dit regeerakkoord is voor landbouw en boeren niet positief.

Laatste reacties

 • politiek

  Ik zie dat toch zeer duidelijk anders. Men is DUIDELIJK (nog). Hopenlijk is het achterkamerspolitiek landbouw nu definitief ahter de rug. Een schakel er tussenuit , de productschappen, is prima en verstandig , kostenbesparend en minder ambtenarengedoe. Ja zeggen voor publiek en nee doen. Of nee zeggen en ja doen. Veel meer is ieder gebaat bij openheid en transprantie. Juist door die subsidies en vaak zeer vreemde en duistere geldstromen in de landbouw is er behoorlijk wat scheeft gegroeid de laatste jaren. Het was een cultuur met een eigen clubje met een hoop gedoe in die achterkamertjes. (Z)LTO, Productschappen, Mega-industriebestuurders in besturen productschappen? , Bestuurders die bij elkaar in commissies zitten, CDA met ook weer de nodige verstrengeling naar Productschappen en die mega-industrie. Men kreeg het telkenmale nog zelfs voor elkaar om het woord landbouw te laten vermelden bij ministerie en/of staatssecretaris. ! Mogelijk wordt de landbouw nu wel volwassen in Nederland en komt er een cultuur die voor ieder geld in Nederland. Tevens is landbouw net als andere zoveel anders meer EU beleid aan het worden of behoord het al te zijn. Europese Richtlijnen,wetten en regels dus.

 • anton1937

  De landbouw is door de VVD en de PVDA afgeschreven als belangrijke sector. Het verlagen van de belastingen en een inkomensafhankelijke bijdrage voor de ziekenzorg zijn belangrijker. Doller hebben wij het na de oorlog nog niet meegemaakt.Het inkomensafhankelijk maken van ziektenkosten komt alle boeren duur te staan, netto na de belastingverlaging 3000 tot 6000 meer uitgaven, gefeliciteerd Rutte en Samsom en de boeren die VVD stemmen.

 • joannes

  Politiek, ik weet niet waar je gekwetst bent door het CDA of de Productschappen maar de machtspolitiek waar je aan refereert is natuurlijk ook niet vreemd in VVD , PvdA ,SP of PVV. Het verschil is mogelijk dat een centrum christelijke partij vele gezichten kan laten zien wanneer ze 40 jaar lang mee regeren met verschillende coalities die natuurlijk dan de rode op paarse kleur geven. Maar het is inherent aan centrum partij dat ze jaren veel macht hebben gehad en de zaken geregeld hebben in een balans. Transparantie is iets wat niet gemeen goed is en dat moet je weten met al die ander partijen die jarenlang, en nog, hoogte punten en diepe dalen kennen door interne machtstrijd. Het CDA was de meest stabiele factor. Nu geef mij voor mijn bedrijf een stabiele omgeving waar ik op kan sturen inplaats van grote wijzigingen met veel onrust. Bij instabiliteit is onrust en chaos snel gecreeërd en zoals de berichten nu in de krant komen,mag je hopen dat ze weten wat en hoe ze moeten regeren zonder het CDA anders wordt het sneller slechter ipv beter.

 • schoenmakers1

  ik kan niet begrijpen dat de vvd ook in het vorige kabinet zat, of zit de vvd veel dichter bij de pvda als iedereen dacht

 • bankivahoen

  Zoals de VVD zich nu opstelt kan ik me niet meer vinden in hun denkwijze.Dat Rutte aan de linkerkant van de VVD flaneert was bekend ,maar zo links lijkt het toch wel op kiezersbedrog! Het motto gelijke lasten voor alle schouders is een linkse gedachtengang die de stimulans bij elke hardwerkende ondernemer onderuit haalt.Kortom met minder inzet kom je d'r ook wel! Dat is de rode loper uitleggen voor het nieuwe communisme! De nieuwe controle en klikstaat is aan een nieuw leven toe blijkbaar.Maar ja het volk krijgt wat het verdiend zegt men dan altijd,dus het zal zo moeten.

 • Bruggetje 12

  Al die boeren die met de afgelopen verkiezingen op VVD hebben gestemd, hebben nu wat uit te leggen op de verjaardagsborrel. Of zit men met het rood (PVDA) op de kaken?

 • Mozes

  Joannes, je hebt in reactie #3 goed gereageerd op het gebazel van politiek.

 • politiek

  Joannes , #3 , het CDA is juist geen stabiele factor gebleken in het vorige kabinet. Een motie van SGP over landbouwbelangen werd NIET ondersteund door het CDA. Mogelijk gaat het CDA dat , nu het in de oppostie zit wel doen !. SGP en CU zijn overigens twee partijen die boerenbelangen goed in beeld hebben.

 • joannes

  Politiek, met het CDA is, zijn er nooit van die bokkesprongen gemaakt als die nu op het programma staan! Jij realiseert je blijkbaar niet dat het CDA altijd met een ander partij, die vaak de kleur geeft, moet regeren om aan voldoende zetels te komen. Nu die andere trekt altijd de kleur van het kabinet en het regeer akkoord, omdat het uit het midden een beetje roder, paarser, groener, liberaler, enz wordt. Begrijp je dat? Maar met het CDA werd er met respect naar de Agro gekeken en ..... verandering werden niet van vandaag op morgen in het diepe gegooid. En zoals het nu lijkt, na een paar weken formatie, schrikt zelfs de VVD stemmer van zijn eigen partij. Wiegel heeft al gereageerd op het jonge honden akkoord. Dus ..... wat praat je nu. Je bent en blijft gewoon een agitator die ergens geraakt of gefrustreerd is en overal spoken ziet.

 • politiek

  Beste joannes. Met uw instemmming blijf ik gewoon vriendelijk tegen u ! . Het CDA had toch ook gewoon mee kunnen denken met die motie van SGP over landbouwbelangen en ondersteunen. Ze hebben toch ook zelf een kleur ?. ( hoop ik )

 • joannes

  Politiek, regeren in coalitie is als een slecht huwelijk;je bent getrouwd en heb je aan je afspraken te houden. Dus als je, zoals het CDA, met bijna alle partijen een slecht huwelijk kan sluiten is het erg vervelend wanneer een mogelijke partner een voorstel doet waar je best mee met mee zou willen gaan maar..... omdat je nog getrouwd bent kan je niet mee! Je bent niet onafhankelijk in een coalitie, je moet altijd wat van je identiteit geven! Maar het CDA bleef herkenbaar en de VVD gaat nu het land in om uit te leggen waarom ze op de PvdA lijken.

 • politiek

  Joannes , ik hoop dat VVD en ook PvdA er in zullen slagen als ze dus het land ingaan om uit te leggen dat ze goede voornemens hebben met het boerenbelang. Dat men die grote agro-industrie elders ondergebracht heeft , onder economische zaken, zeer terecht denk ik. Met het boerenbelang( een ander belang dus ) is ook gebaat het belang landschap, natuur en omgeving. Er hangt veel meer aan vast als het boerenbelang zelf. Het klinkt misschien gek , maar ik hoop dat er een kloof gaat komen tussen die mega-industrie-ondernemers die (afval)producten importeren en weer exporteren als industrievlees,melk en eieren die terecht vallen onder economische zaken , gedirigeerd door de agro-industrie die hopenlijk een positieve bijdrage leveren op de handelsbalans van Nederland en de boerenwereld en de boerenbelangen. Maar a.u.b. geen reclame maken voor die industrie producten met een foto van de echte boeren erop ! . ( Ook AH dus niet )

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.