Commentaar

336 x bekeken 4 reacties

Zoveelste signaal

En weer komt er een visie op de stapel duurzaamheid. Een onafhankelijke groep, zichzelf Wetenschappelijke Raad voor Integrale Duurzame Landbouw en Voeding (RIDL&V) noemend, oordeelt dat de voedselproductie te industriëel is en duurzamer én gezonder moet.

De huidige productiewijze staat te ver af van biologische mechanismen; systemen zijn uit evenwicht en voedingswaardes zijn genivelleerd. Het zijn stevige conclusies van ervaren rotten uit het vak zoals Herman Wijffels en Wouter van der Weijden. Zij gaven overigens al eerder signalen in die richting af.

De vraag is wat de visie nog toevoegt, en of deze niet als mosterd na de maaltijd komt? De land- en tuinbouw is een richting van schaalvergroting ingeslagen die moeilijk te keren valt. Zij moeten ook concurreren met producten uit Brazilië, India, Rusland en China; landen waar bulk de toon zet. Het geldt niet alleen voor de afzet op de binnenlandse markt, maar ook op bestemmingen buiten de landsgrenzen.

De sleutel ligt bij de consument. Het is geen nieuwe boodschap die Wijffels c.s. benadrukken, maar het is wel de enig juiste. De consument moet bereid zijn iets meer te betalen voor het ‘verbeterde’ product. De supermarkt op zijn beurt moet deze marge doorberekenen aan de producent. Alleen dan worden de woorden over duurzaamheid omgezet in daden. De stapel nota’s is hoog genoeg.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Hoe willen de beleidsmakers, Duurzamer produceren als de consument niet bereid is de extra kosten goed te maken. In ons "rijke" westen zijn we zover gevorderd dat de mensen voedsel produceren als minder waardig beschouwen en vinden dat dit gedaan moet worden >domme< boeren samen met arme mede mensen van elders (gastarbeiders). Zolang voedselproductie door het gross van de wereld bevolking als minderwaardig werk wordt gezien en zo wordt beloond, zal een boer nooit in staat zijn om duurzaam te produceren. Duurzaam is voor mij, zonder milieu vervuiling, zonder (economische + sociale) uitbuiting van arbeidskrachten in de voedsel productie en zonder verarming van de bodem en zonder al te grootte aanslag op mondiale flora en fauna .

 • no-profile-image

  De productie verduurzamen wordt in nederland natuurlijk steeds moeilijker, als de,door onze vrije handelsverdragen niet te stoppen import van lagekosten bulk producten ,onze winkelschappen overspoelen .
  De consument moet voor duurzaamheid iets meer betalen ; maar de consument is iemand anders dan de publieke opinie die via de politiek verduurzaaming afdwingt .

  Han je hebt gelijk de consument geeft graag zo weinig mogelijk aan voedsel uit , maar vervolgens zie ik wel iedereen met de allernieuwste smartphone s, i pads en dergelijke rondlopen
  Daarbij zijn er natuurlijk ook huishoudens die het niet breed hebben en door de kiloknaller ook kunnen eten

 • no-profile-image

  de consument zal altijd more for less willen. Supermarkten zullen nooit vrijwillig marge opgeven. Is ook geen schande. We kunnen immers niet allemaal wereldverbeteraars als salonsocialist Wijffels zijn. Zo'n rapport voegt dus inderdaad he-le-maal niks toe. Zweverig moreel superieur gezever, ver van de dagelijkse praktijk. Next!

 • no-profile-image

  Het zoveelste rapport over duurzaamheid . Een mooi verhaal , in de legsector gingen we ook volgas duurzaam scharreleieren produceren , immers dat vroeg de markt. Nu is dit ei de bulk i.p.v. het kooi ei. Duurzaam is voor ons in westeuropa een ander begrip dan buiten de eu. Los van wetgeving en markteisen is mondiaal het kooiei het meest duurzame ei. Het is maar net waar je woont !

Of registreer je om te kunnen reageren.