Commentaar

408 x bekeken

Vervolgschade ook meerekenen

Gelukkig is het goed afgelopen in Groningen. Wel evacuaties, geen echte overstromingen. De betrokken boeren hebben alle lof voor de hulpverleners en ook voor de autoriteiten. Zelfs de Groningse waterschappen krijgen nog weinig kritiek.

Als de opluchting en de dankbaarheid wegebben, wordt het tijd voor de misschien wat vervelende, maar toch noodzakelijke achterafdiscussie over de kosten en de schadevergoedingen. Wie herinnert zich niet de heftige boerenacties voor honderd procent schadevergoeding onder leiding van Wien van den Brink, in 1995 na de verplichte evacuaties uit het Gelders Rivierengebied?

Zo heftig zal het nu niet gaan. De Groningers tonen een ander temperament dan de Betuwenaren destijds. En de schade is minder groot. Toch is een discussie nodig. De betrokken gemeente stelt nu voor dat de directe schade van de vee-evacuaties en de tijdelijke onderkomens voor haar zijn. Dat is mooi, en niet meer dan logisch.

Maar is het genoeg? Nee. Voor vervolgschade, zoals lagere melkgift of gezondheidsproblemen, moeten de boeren bij de eigen verzekering aankloppen. Dat is te mager. Uitgerekend in Groningen is ervaring met het opstellen van schaderegeling op dit terrein. Voor wateropvang in noodbergingsgebieden is nog maar enkele jaren geleden een compensatieregeling ontworpen die vervolgschade wél meeneemt. Het zou de gemeente en waterschappen sieren als ze deze regeling als basis nemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.