Commentaar

542 x bekeken 1 reactie

Tol voor marktleider

De pootgoedsector ontkomt niet aan een verplichte toets op bacterieziekte erwinia. Het is de tol die de sector betaalt voor het marktleiderschap op de wereldmarkt.

De gevolgen van klasseverlaging of zelfs afkeuring behoren tot de risico’s van het vak. Het zijn harde conclusies, maar een halfbakken aanpak heeft op termijn veel grotere gevolgen.

Erwinia wordt gezien als een ‘typisch Nederlands probleem’. Los van het feit of dit juist is, een marktleider kan zich een dergelijk stempel niet veroorloven. De keuringsdienst NAK test dit jaar bij wijze van proef alleen nog de S-klasse. Elke pootgoedteler betaalt mee, 10 euro per hectare. De proef geldt als een nulmeting, en een positieve uitslag heeft nog geen gevolgen.

De proef blijft natuurlijk niet onopgemerkt. (Buitenlandse) afnemers zullen straks een toets eisen, niet alleen voor de S-klasse, maar ook voor de lagere klassen. De kosten zullen waarschijnlijk niet de bottleneck zijn. De NAK wil uit kostenoogpunt de toets van deze ziekte samenvoegen met de toetsing op ringrot en bruinrot. Veel groter is het risico op deklassering. Het kan telers duizenden euro’s per hectare kosten.

Erwinia is een ongrijpbare ziekte, maar helemaal lijdzaam hoeven telers ook niet toe te zien. De praktijk wijst uit dat met adequate hygiëne de besmettingskans aanzienlijk afneemt. Het moet de prikkel zijn om maatregelen te treffen.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Dat declassering of afkeuring Duizenden Euro's per ha kan kosten is duidelijk, Wat kost het als de afnemer te vaak duur Nederlands materiaal krijgt, dat na opkomst omvalt van de Erwinia? Dit kost de pootgoed sector zijn reputatie en daarmee zijn bestaansrecht. Dat kost pas GELD aan de sector. Dus onderzoek doen met alle gevolgen van dien voor de betreffende partijen. Misschien moet het hele teelt gebeuren van Stam tot E en A wel op de schop door of het traject in te korten of door de kans op besmetting bij de s teelt te minimaliseren door nog accurater te werken of door een teelt en verwerkings methode te ontwikkelen die de kans besmetting minimaliseerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.