Commentaar

303 x bekeken

Spelen met vuur

Nederland wil een soepeler beleid voeren voor toelating van nieuwe technieken voor gewasveredeling. Geen taboe meer op genetische modificatie, maar elke techniek op zijn eigen gevaren en merites beoordelen.

Voorstanders van een genuanceerd oordeel over moderne technologie moet dit als muziek in de oren klinken. Veel te lang is het gentechdebat beheerst door dogmatische tegenstanders. Er is immers veel verschil tussen die technieken.

Cisgenese, het overplanten van soorteigen genen, komt tegemoet aan veel bezwaren tegen gentech. In het beoogde nieuwe beleid krijgt cisgenese een kans. Daar is veel voor te zeggen. De groeiende voedselbehoefte in de wereld schreeuwt om technologie die de productie zekerder en hoger maken. Bovendien scheelt het telers aanzielijk in de kosten voor de ziektenbestrijding.

Er is echter één hele belangrijke maar, en dat is de economische kwetsbaarheid. De belangrijkste afzetgebieden voor Nederlands pootgoed liggen in islamitische landen, waar de weerstand tegen gentech nog veel groter is dan hier. Toelating van gemodificeerde rassen betekent meteen een levensgroot gevaar voor de afzet van Nederlands uitgangsmateriaal.

Het is om die commerciële reden dat BASF hier geen voet aan de grond kreeg met zijn phytophthora-resistente aardappel. Om diezelfde reden zouden gen-aardappelen pas toegestaan moeten worden als de afzetlanden er niet moeilijk meer over doen. Cisgenese, prachtig, maar vertel dat eerst in Noord-Afrika, Azië en het Midden-Oosten.

Of registreer je om te kunnen reageren.