Redactieblog

606 x bekeken 3 reacties

Opvolger (4)

Moeten ouders blij zijn als ze een opvolger hebben? Ik heb er zo mijn twijfels bij.

Natuurlijk, het was de gewoonte dat zonen vaders opvolgden. Zo bleven boerderijen geslachten lang in de familie. Het werd gezien als familiebezit en als een familieaangelegenheid. Dochters gingen stilzwijgend akkoord met dit gegeven.

Dat is nu sterk veranderd. Het is helemaal niet meer vanzelfsprekend dat een zoon ouders opvolgt. Ieder kind maakt zijn eigen keus. Dat is maar goed ook. Hoe vaak kwam het niet voor dat niet capabele zonen de vaders opvolgden. Met als resultaat een niet geslaagde boer, die meestal ook nog ongelukkig werd.

En het familiebedrijf naar de knoppen hielp. Want ook bij boeren geldt dat via de opvolging vaak de eerste generatie het bezit vermeerdert, de tweede het beheert en de derde het verteert.

Daarom hoeven ouders helemaal niet bedroefd zijn als ze geen opvolgers hebben. Het bespaart hun veel ellende. Een bedrijfsovername goed regelen geeft veel kopzorgen en weinig voldoening. Vaak rest er ook voor de vertrekkende boer te weinig geld om er goed van te kunnen leven. Alle geld zit immers in het bedrijf. Nee, het laatste deel van je leven is veel zorgelozer als je kunt stoppen zonder opvolger.

Je mist dan wel wat. In één keer is je hele levensdoel, het bedrijf verder helpen naar de toekomst, weg. Je kunt niet langzaam afbouwen en nog was klusjes doen op het bedrijf waar de zoon de baas is. Je valt in een diep gat en moet plotseling een andere invulling van je tijd vinden.

Hoe wij het ervaren nu we plotseling toch een opvolger hebben? Gemengd. Want het brengt wel enorm veel gedoe met zich mee. Ons rustige leven en zelf beslissingen nemen is voorbij.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Beste vergaderboer,

  Als je daar zo "gemengd" in zit kun je ook je eigen afweging maken. Je hoeft niet te kiezen voor de terugkeer van je zoon. Die houdt zelf kennelijk ook alle opties open door het bedrijf in het buitenland aan te houden. Waarom zou de keuze altijd eenzijdig bij het kind moeten liggen.

  Mvg

  Ad loos

 • no-profile-image

  Jan1966

  Wat een Fake verhaal, jammer dat ik tijd eraan verspild heb om het te lezen

 • no-profile-image

  Lise

  Tja, ik ikan dat goed begrijpen. Je bouwt en werkt met hart en ziel aan je bdrijf, natuurlijk is er niemand die dat net zo goed doet als je dat zelf hebt gedaan.
  Maar ja je bedrijf laten wegvallen is ook pijnlijk!
  Zo kiest ieder voor zich waar hij het best mee kan leven.

  Anderzijds is het voor mensen zoals wij, praktisch onmogelijk om een boerderij over te nemen, wie heeft er zo maar een zak geld onder zijn bed liggen voor overname?
  Nee... wij zijn op zoek naar boeren die geen opvolger hebben, een paar jaar willen samen werken en het bedrijf dan over willen doen. Maar ja waar vindt je die als je niet in deze sector bent opgegroeid maar wel alle motivatie en werkhouding hebt om dit te willen gaan doen?

  In ieder geval succes met jullie afronding, ik wens jullie alle sterkte!
  En mochten er mensen tips hebben voor ons, ik hou me warm aanbevolen.

  Hartelijke groet
  Lise

  lisel@casema.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.