Redactieblog

1393 x bekeken 7 reacties

Hans toch!

Hans Huijbers van ZLTO is een boerenleider die af en toe een wat minder doordachte uitspraak pleegt.

Nu hoef je aan de intentie van zijn visie niet te twijfelen, hij is boer onder de boeren, staat er tussen als het kan en staat er voor als het moet. En durft dan ook richting te geven. Nou weten we dat ZLTO een gecensureerde organisatie is, waar alleen datgene naar buiten komt wat club-eigen en club-vriendelijk is.

Maar nu heeft Hans gezegd dat met toenemende mobiliteit van dieren de boeren er goed aan doen IBR-bestrijding op te pakken. Op zich steun ik zijn uitspraak, maar hij doet dat nu als voorzitter van de ZLTO, terwijl wij hem niet hoorden als voorzitter van de Gezondheidsdienst. Merkwaardig.

Helemaal opvallend is dat Hans, de ZLTO, aangeeft dat Friesland Campina fosfaatproblematiek in haar duurzaamheidsprogramma zou moeten opnemen. Als LTO-man heeft Hans mest-mineralenbeleid in zijn portefeuille. Merkwaardig, wederom een optreden waarin ZLTO acteert als ketenregisseur en andere organisaties de boel laat uitvoeren. Volgens mij kan die fosfaatreductie prima door LTO in overleg met de overheid invulling krijgen. FrieslandCampina vindt het vast niet mooi om opdrachtjes van de ZLTO te krijgen, zij neemt ook graag zelf de lead.

Gekke boel, de Brabo’s, maar wat blij met het onderdak bij Friesland, multidierhouders bij uitstek, vinden nu dat de zuivel het mestdossier moet klaren. Als je dan kijkt hoe dat fosfaatoverschot tot stand komt, dan is eerst de ZLTO/Vion aan bod. (Over Vion en de varkensprijs een andere keer)

Net zoals de Griekse reders de recessieproblemen kunnen oplossen, zo kan de ZLTO/Vion hier meters maken. Ook het maken van allianties tussen landbouw en NGO’s is een advies van onze zuidelijke LTO-baas. Zo’n uitspraak maakt de tongen los; dat is goed, de dialoog voeren, maar wat wil je ermee? Is het voor de bühne geplaatst populistisch gepraat of zijn het wat losse flodders, die geen doel raken?

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Peter van Mierlo

  Jan het is makkelijk vanaf de zijlijn kritiek te geven maar ga eerst eens kijken wat er allemaal gebeurt in het zuiden!
  Er zijn tal van aktiviteiten in kader van mestverwerking al dan niet ondersteund of opgezet door de ZLTO en Vion.
  Verder zijn de diverse intensieve sectoren zich bewust van hun problemen en nemen hun verantwoordelijkheid.
  Dit kan je niet zeggen van de melkveehouderij, die profiteren nog steeds van de onwetenheid van de cosument die denkt dat de koeien nog steeds in de wei lopen.
  Dus als je iets voor de melkveehouderij wilt betekenen neem dan de boodschap van Hans ter harte.

 • no-profile-image

  In feite is de opmerking van Hans een inkoppertje.
  Ik zou niet weten hoe je als zuivelorganisatie, wetende dat de melkveehouderij , je leveranciers,willen groeien, wetende dat dierrechten om de hoek staan, wetende dat free riders je kwetsbaar maken, wetende dat de productschappen dreigen ontmanteld te worden, je uberhaupt een serieuze duurzaamheidsagenda kunt voeren zónder de fosfaatproblematiek mee te nemen.
  Verder staan hier weer de nodige insinuerende opmerkingen ter afleiding van de boodschap waar ik maar niet op in ga.
  Meer en meer lees ik in de columns van jan van weperen persoonlijke frustratie.

 • no-profile-image

  Ton

  Straks komen we er achter dat de problemen grote problemen zijn door een te kort aan fosfaat. dus doorgeslagen beleid! Dit is al zo vaak gebeurd, kost bakken met geld, grote problemen is het gevolg! Populisme kopen we niets voor! Kom op voor de belangen van de sector, besteed daar de tijd aan, laat je niet in de maling nemen door die activisten die het werken niet uitgevonden hebben! Daar heb je een rechte rug en veel verstand voor nodig. We zijn al zo vaak voor de gek gehouden, er gaat geen dag voorbij of je wordt ermee geconfronteerd. Het wordt hoogtijd dat met het rechtepad kiest en daarop doorgaat. Echt duurzaam en geen schijnduurzaam waar de boer aan kapot gaat en al wat er omheen loopt mee gaat lachen!

 • no-profile-image

  Toch heeft Jan gelijk. Om de (mogelijke) problemen op te lossen is fout. Zo was er de verplichting om bouwvergunning te hebben. Bouwvergunning of niet daarmee wordt je melk niet anders van. De controle/probleem aanpak daar plaatsen waar het hoort. Fosfaat probleem via de melkfabriek oplossen is net als dat lto de geleverde melk gaat uitbetalen, dus niet. lto heeft de taak als boerenorganisatie de fosfaat problematiek te tackelen, anders kan ze zichzelf maar beter opheffen om nog serieus te kunnen worden genomen.

 • no-profile-image

  Hans Huijbers weet dat de intensieve bedrijven een saldo opbouwen aan stikstof en fosfaat. Zij kunnen dus best meedoen aan de oplossing van de zgn. fosfaat"problematiek". Ze houden dan nog zat fosfaat over om de bodemvruchtbaarheid op peil te houden. Voor de extensieve bedrijven en de akkerbouw ligt dit anders; zij komen nu al fosfaat tekort en met een verdere aanscherping komen zij flink in de problemen. Een en ander is het gevolg van het niet meetellen van de scheikundige reacties ademhaling resp. koolzuurassimilatie. Henk van der Pol heeft dit al zó vaak uitgelegd. Maar helaas, hij is een roepende in de woestijn.....en Prof. Dr. Ir. Oenema zwijgt als het graf!

 • no-profile-image

  Jan Van Weperen .Goed gezien Z.L.T.O. een gecensureerde organisatie. Ja Ja. Een boeren vakorganisatie zonder inspraak
  Een Multinational die zijn leden letterlijke en figuurlijk uitmelkt . Samen met Rabo. De regering aanspoort tot meer ,en groener
  produceren van voedsel., omdat er een voedsel probleem aankomt
  De nieuwe LEUGEN,, na de zure regen/ozon/co2 of fosfaat meer mest minder mest lekkere zoet houders .van onze boeren bedrog.
  Zo krijgen ze meer voor minder. Terwijl het moet zijn minder voor meer. En de massa lekker uit de milieu onvriendelijke goedkope lonen landen geproduceerd door Z.L.T.O. gefinancierd door Rabo.

 • no-profile-image

  W e zullen echt niet ontkennen dat er veel mis is met lucht grond en water. Dat weet ook de politiek maar het is zo gemakkelijk een kleine groep als de boeren aan te wijzen als de schuldigen. Het is een taak van LTO enz. aan te tonen dat deze groep voor heel veel beschuldigingen totaal geen blaam treft. Maar wat doen ze! Als slaafse hondjes lopen ze achter totaal ongefundeerde beweringen aan. Mogen ze ook mee praten en belangrijk wezen.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.