Commentaar

376 x bekeken

Boeren- en businesslobby

Voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland mist de agribusiness in de groene lobby.

Hij zegt dit nog eens nadrukkelijk in de discussie voor het behoud van productschappen. Vrijdag praten LTO en het bedrijfsleven, gebundeld in het Nederlands Agribusiness Forum, over een eventueel gezamenlijk optreden tegen de Kamermotie om de schappen op te heffen. Dat is rijkelijk laat. Zeker ook omdat zij allebei hetzelfde nastreven: behoud van de productschappen in afgeslankte vorm.

LTO trok in de lobby op met MKB Nederland, VNO-NCW en de vakbonden. De agribusiness liet zich pas zien op de dag van de stemming, in een advertentie in landelijke kranten. Volgens zegslieden lieten zij zich wel degelijk eerder gelden in Den Haag, maar hingen zij dat niet aan de grote klok.

In sommige dossiers is het een bewuste keuze om apart op te trekken, erkent voorzitter Jos van Campen van Royal Cosun. Een boerenorganisatie heeft volgens hem een andere uitstraling dan de agribusiness. Het is een pijnlijke constatering voor de boerenvoorman Maat die ziet dat de groene lobby afkalft, en naarstig zoekt naar versterking. Tegelijkertijd is het de harde realiteit dat de belangen niet in alle dossiers altijd parallel lopen. Het is goed dit onder ogen te zien, maar trek in dossiers met eenzelfde belang, zoals bij de productschappen, dan in ieder geval wel samen op.

Of registreer je om te kunnen reageren.