Redactieblog

341 x bekeken 7 reacties

Waardevol

Ja, wat betekent nu het zwakker worden van de euro voor u of mij? Allereerst: het voelt niet goed.

Geïntroduceerd als evenknie voor de dollar, maar werd al snel sterker. Toen de recessie in 2008/2009 toesloeg en de dollar verzwakte leek vooralsnog de euro onaantastbaar. Maar toen ook de fake-geld bank(en) gingen springen in Nederland werd ook de waarde van de euro wat gerelativeerd. Gelukkig dat Nederland de bankerupties snel en ogenschijnlijk goed onder controle kreeg.

Nu hebben we in de eurozone een aantal landen die er financieel-economisch slecht voor staan, veroorzaakt door overheidsfalen. Griekenland, Ierland, Spanje, Portugal en Italië zijn landen die op eigen kracht de malaise moeilijk te boven komen. En moeten de eurolanden dan bijspringen? Ja, want als we die landen het faillissement in laten gaan, laten we ze stikken en daarvoor hadden we fort Europa niet laten ontstaan. Bovendien zou het laten vallen van eurolanden wereldwijd de waarde van de euro enorm schaden, want de euro wordt met Europa geassocieerd. En tot hoever moet of kan er dan binnen de eurozone geholpen worden? Wat stelt onze triple-A status nog voor? Je moet ook niet te veel zwartkijken, want 10 Griekse reders en de maffiosi van Italië kunnen vandaag nog de euroredding brengen.

Naar onze agrarische sector, het verliezen van waarde van de euro betekent dat onze import van buiten de EU duurder wordt. En alles wat we exporteren wordt goedkoper, daar krijgen we minder voor. Nu gebeurt een flink deel van de export binnen Europa, dus dat merken we minder, zolang er redelijk koopkracht blijft. Buiten de eurozonelanden worden we competatiever, maar het smijt minder op. Omdat de melkveehouderij veel voer van buiten importeert, maakt dat het melken duurder en dat wordt niet gecompenseerd door navenante inkomsten.

Gelukkig is de melkprijs goed door allerhande wereldse ontwikkelingen, want als de EU-recessieontwikkelingen meer impact krijgen zitten de zuivelboeren in hetzelfde schuitje als collega's met kassen, varkens, kippen of geiten.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jan van Weperen. Ik zou je de vraag willen stellen;"Wat kost het redden van de Eurozone op termijn en wat kost het als we de landen met een zwakke regering en een falend belasting systeem weg saneren? Tot nu toe lees ik in jouw verhaal wat ik overal lees; Angst voor het onbekende en dus maar doorgaan op de oude voet met hier en daar enkele aanpassingen. Simptoom bestrijding noemt men dit, iets waar we als mensen erg goed in zijn. Jouw blogs adem net als deze weer de adem van > leen je maar uit de schulden< dan komt het wel goed. Ik vrees dat we juist door dit leen gedrag in deze crisis terecht zijn gekomen. Niet alleen boeren lenen, maar erger Banken lenen van elkaar om elkaar nieuwe leningen te kunnen verschaffen.Zo onstond de (tijdelijke) economische groei, die op drijfzand is gebouwd zo nu gebleken is.

 • no-profile-image

  zo denken er velen met je mee Han...

 • no-profile-image

  Grieken en Italianen hebben de meeste poen op de bank.
  Nederlanders het minste.
  Nederland betaald iedere dag 30.000.000 ,ja je leest het goed!!
  euro rente per dag.
  Goed dat we een agrariche sector hebben die per jaar ca. 25 000.000.000 euro netto in de staadskas laat vloeien, anders waren wij al een 3e wereld land.

  Nederland is zelf bijna failliet.

 • no-profile-image

  Nederland heeft geluk met het aardgas. Daardoor is Nederland gewend mooi weer te kunnen spelen. Maar je kunt ook te ver gaan.

 • no-profile-image

  Ik heb op de middelbare school het volgende geleerd :
  bij iedere economie past een munt ,de waarde van die munt wordt bepaald in de markt en is afhankelijk van o.a. de arbeidsproduktiviteit, werkethos van de bevolking ,het economische beleid [de politiek],natuurlijke hulpbronnen etc. Toen kwam de euro, door de globalisering waren we overal maar zeker in europa hetzelfde .
  Nu zal het wel een stuk gezelliger zijn om met de gemiddelde Griek in het cafe te zitten dan met een humorloze Duitser.Maar qua werkethos, arbeidsproduktiviteit etc. liggen ze mijlenver uit elkaar .Die landen blijven dus uit elkaar groeien en dat gaat in de euro steeds meer wrikken.
  Het klinkt natuurlijk wel sympathiek om te roepen dat de grieken geholpen moeten worden maar als typishe Hollanders vinden we waarschijnlijk allemaal dat de buurman dan maar wat meer belasting moet betalen

 • no-profile-image

  Een poosje een zwakkere euro, is voor Nederland en Europa niet enkel negatief.Onze export wordt op de wereldmarkt goedkoper,(behalve waar in euro s wordt afgerekend).en exporteren we meer.Logisch gevolg is dat we meer gaan produceren-investeren-lenen waardoor de rente stijgt en de euro weer sterker wordt.

 • no-profile-image

  Jammer dat de sterke landen hier zwaar onder te lijden hebben en zo een groot lidteken krijgen.
  Zie onze zwakke broeders maar weer eens aan de gang te krijgen.
  Vaak hoe warmer de landen hoe groter de problemen.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.