Redactieblog

229 x bekeken 1 reactie

Vreugdetranen

Missen we bij de miljoenennota het opgeheven ministerie van landbouw? Nee.

Staatssecretaris Bleker heeft gelukkig zijn prioriteiten bij de landbouw liggen. Ik moet er niet aan denken dat we LNV nog hadden gehad. De L van Landbouw stond nog wel voorop, maar het was allemaal de N van Natuur wat de klok sloeg. Boerendochter Verburg kon als minister niet op tegen haar natuurminnende ambtenaren. Dat gaf de natuurlobby op haar ministerie ongelooflijk veel macht.

Staatssecretaris Bleker heeft die macht naar zich toegetrokken. De begroting voor Landbouw ademt nu ondernemerschap. Wel in de richting die de staatssecretaris wil: duurzaam ondernemen. Een duidelijke koers. We weten waar we aan toe zijn. Dat ontbrak er in het verleden nog wel eens aan.

Het moet ook op korte termijn. Over een aantal jaren vervallen subsidiemogelijkheden. Het is dus menens. Wie mee wil naar de duurzame toekomst moet daar de komende jaren voor investeren. Daarna wordt het moeilijker.

De natuur moet inleveren. Daar liggen weinig boeren wakker van. Het liefkozen van de natuur bracht voor de landbouw een diarree aan regelgeving mee. Plus dure grond. Want veel grond voor de natuur werd voor te hoge prijzen gekocht en werkte daarmee prijsopdrijvend.

Kortom, er is geen boerentraan gelaten om het verdwijnen van LNV. De eerste begroting onder de vleugels van ELI geeft daarentegen aanleiding tot vreugdetranen.
En de natuurminnaars? Die weten nu in ieder geval eens hoe de boer zich de laatste jaren gevoeld heeft.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Wie mee wil naar de duurzame toekomst.... Ge het goei lullen, Vergaderboer! Er zijn zat mensen (pachters) die de mogelijkheden al niet eens meer hebben om te investeren. De pachtnormen zijn voor velen zó irrieëel hoog, dat ze de lopende kosten al niet eens meer kunnen betalen, ja zelfs moeten desinvesteren om het hoofd boven water te houden. Maar ja, de pachtprijzen zijn dan ook vastgesteld door een combinatie van LNV-ers en WUR- lichten. Deze slimmerikken zagen even over het hoofd dat eigenaren de overwaarde van de grond (in sommige gevallen tonnen per jaar) kunnen gebruiken voor liquiditeit en daardoor flink kunnen investeren (belastingvrij geld omzetten in aftrekbare posten). Zij zorgen uiteraard wel dat hun inkomen op papier laag blijft. Dus, zeggen de "deskundigen": pachters en eigenaren verdienen evenveel. Ach ja, als de combinatie LNV-WUR zich ergens mee gaat bemoeien gaat het goed mis!

Of registreer je om te kunnen reageren.