1405 x bekeken 2 reacties

Voorzichtig met bietenquotum

agd.media
Eurocommissaris Ciolos wil de quotering van suikerbieten versneld afbouwen.

Dat staat in een uitgelekte versie van zijn plannen voor de toekomst van het landbouwbeleid die hij later dit najaar gaat ontvouwen. Niet in 2020, zoals het Europarlement wil, maar al in 2016 zou deze vorm van regulering van de Europese suikermarkt beëindigd moeten worden.

Dit vraagt om een stevige reactie vanuit Nederland én andere suikerbiet-landen: doe dat niet! Suikerbieten zijn voor akkerbouwers nog altijd een welkome teelt. Teelttechnisch loop je er weinig risico mee, en economisch is de suikerbiet een welkome, stabiliserende factor. Geen uitschieters naar boven, maar ook niet naar beneden.

Ook de verwerkende industrie heeft alle belang bij stabiliteit. Deze industrie is zeer kapitaalsintensief en specialistisch. Het loslaten van marktordening heeft tot gevolg dat prijzen veel sterker gaan fluctueren. De suikerfabrieken hebben tijd nodig om zich daar op voor te bereiden.

Afschaffing van de quotering is waarschijnlijk niet tegen te houden. De druk van politiek, suikergebruikende industrie en consumenten is te groot. Maar 2016 is te snel. De suikersector heeft meer tijd nodig om zich erop voor te bereiden.

Dus, commissaris Ciolos, loop niet te hard van stapel.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ik hoop dat de landbouwlobby in Brussel alle zeilen bijzetten om afschaffing van het bietenquotum te voorkomen.
  Ik snap niet wat de politiek bezielt. Eerst breken ze een
  bietenfabriek af en nu zou iedereen weer ongelimiteerd
  bieten kunnen telen. Wat een idiote kapitaalvernietiging.
  Laat het maar mooi blijven bij quotering, dan weten we
  tenminste waar we aan toe zijn. En LTO, laat nou ook
  eens wat van je horen.

 • no-profile-image

  Uit bovenstaand stuk wordt weer over duidelijk, dat de hele voedselvoorziening wordt opgehangen aan de grillen van de markt. Waarbij het aanbod met de laagste prijs (uit een lage kosten land) leidend wordt voor de hele wereld. In het goedkoopte land verdiend de boer nog iets in de rest van dewereld moet de boer zien hoe lang hij het volhoudt voordat de schuldeisers het licht uit doen. Op deze wijze zal de honger nooit de wereld uit komen. Voorbeeld. Russen ploegen deels hun graan onder, kosten oogst inclusief trasport worden niet goed gemaakt door wereldmarkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.