249 x bekeken 1 reactie

Voedselzekerheid

agd.media
De Rabobank waarschuwt dat de wereld alle zeilen moet bijzetten om de groeiende wereldbevolking van voedsel te kunnen voorzien. Volgens bankbestuurder Sipko Schat is technologie nodig, evenals een eerlijker verdeling van de marges en vrije handel.

Over het eerste bestaat geen twijfel. De noodzakelijke productieverhogingen zijn mogelijk, maar alleen met inzet van alle mogelijke menselijk vernuft. Het tweede – betere beloning voor boeren – is eveneens een waarheid als een koe. De beste manier om voedselproductie duurzaam te verhogen, is producenten belonen. Want dan gaan ze ook investeren. Door te lage prijzen zijn de investeringen in de landbouw wereldwijd de afgelopen tientallen jaren verwaarloosd.

Alleen bij het derde punt is het oppassen geblazen. Vrije handel is niet de panacee voor alle kwalen, integendeel. Een vrijere markt betekent ook: sterkere prijsschommelingen, en daar is niemand bij gebaat.

De Europese Unie onderhandelt nu met Oekraïne over vrije toegang van graan uit dat land tot de Europese markt, in ruil voor meer exportmogelijkheden voor auto’s. Gevaar van deze koehandel is dat de Europese graanprijs instort. En dat is nou net niet de bedoeling als het gaat om wereldvoedselvoorziening. Geleidelijke ontwikkeling met stabiele prijzen is het beste voor telers, verbruikers en consumenten.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Lees net een interview met Lester Brown in Trouw en deze oude (77 jaar) Landbouweenschapper komt tot de conclusie dat ondanks alle inspanning de aarde niet bij machte is voldoende voedsel te producren voor de verwachte wereldbevolking. Hij concludeert dat er eenvoudig te weinig grondstoffen en te weinig ruimte is voor een evenwichtig gebruik van de aarde met al haar grondstoffen. Meer weten over Lester Brown zijn bevindingen lees, "We kunnen nog kiezen" Uitgever www.mgmc.nl of downlod Engelse versie als pdf op www.earth-policy.org

Of registreer je om te kunnen reageren.