Redactieblog

511 x bekeken 1 reactie

'Van Europese landbouw kun je geen eenheidsworst maken'

Directeur-generaal Hans Hoogeveen van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (ELI) is niet enthousiast over de plannen van Eurocommissaris Dacian Ciolos.

Deze zomer lekten onderdelen van de plannen van de Eurocommissaris Ciolos uit. Hij wil naar een flat rate; een gelijke hectaretoeslag voor alle lidstaten. Ook wil hij sommige steun weer koppelen aan de teelt en wil hij ongeveer 30 procent van de steun koppelen aan vergroening.

Wat vindt u van de uitgelekte plannen van Ciolos?
”De plannen van Ciolos komen niet overeen met onze visie op het toekomstige landbouwbeleid. Het zal een zware uphill-battle worden.”

Op welke punten heeft u het meeste bezwaar?
”Het invoeren van steun die aan een teelt is gekoppeld, is een weg terug. Het was een krachttoer om de ontkoppeling te realiseren. Als het nu weer ingevoerd gaat worden, is het Europese landbouwbeleid moeilijk geloofwaardig te noemen.”

Ciolos wil in 2019 een gelijke premie per lidstaat of per regio, in 2028 een gelijkwaardige hectarepremie voor alle lidstaten.
”De verdeling van het budget zou zeer beperkt aangepast kunnen worden. Maar van de landbouw in 27 Europese lidstaten kun je geen eenheidsworst maken. Het mag niet zo zijn dat het beleid er alleen op gericht is om de landbouw in de Oost-Europese landen te ontwikkelen. Om te voldoen aan de toenemende vraag naar voedsel moeten ook de West-Europese landen verder ontwikkelen.”

Ciolos zegt in 2019 de flat rate gerealiseerd te willen hebben. Wat vindt u van dit tijdspad?
”Laten we eerst eens kijken met welk plan hij in oktober daardwerkelijk komt.”

U heeft in Bonn een speciale conferentie georganiseerd om met Duitsland te overleggen over het toekomstige landbouwbeleid. Wat zijn uw bevindingen?
”Op hoofdlijnen hebben Duitsland en Nederland dezelfde visie. We zijn beide tegen de herinvoering van gekoppelde steun en voor verdere liberalisering van de markt.”

Wat kunnen Duitsland en Nederland voor elkaar betekenen?
”We kunnen veel van elkaar leren. Nederland gebruikt artikel 68 van de eerste pijler om innovatie te ondersteunen. Duitsland heeft nu gezien dat dit mogelijk is. Tegelijkertijd heeft Duitsland veel meer ervaring met het inzetten van de tweede pijler voor landbouwdoeleinden. Daar kunnen wij weer wat van leren.”

Innovatie lijkt het Nederlandse toverwoord. Is het niet een omweg om toch in aanmerking te komen voor de steun voor vergroening, omdat Nederland niet kan extensiveren?
”Nederland kan inderdaad niet extensiveren. Maar daar moeten we ook niet naar toe. We moeten niet minder gaan produceren, maar we moeten beter gaan produceren. Via innovaties kunnen we efficiënter produceren waardoor het milieu minder wordt belast en het dierwelzijn verbetert. We innoveren bovendien niet alleen voor Nederland. De andere lidstaten kunnen ook gebruik maken van de kennis. We moeten naar een vorm van ecologische intensivering.”

Verwacht u dat de andere lidstaten zullen instemmen met deze Nederlandse vinding?
”Nederland is koploper op het gebied van dierwelzijn. Met de ontwikkeling van de luchtwasser hebben we veel vooruitgang geboekt als het gaat om ammoniakuitstoot. Met innovatie kun je ook de ecologie stimuleren. Maar het zal wel wat uitleg nodig hebben in Brussel.”

Eén reactie

  • no-profile-image

    Ik zou willen toevoegen dat wat geldt voor Midden Europa en West Europa in beiden moet landbouw zich kunnen ontwikkelen ook geldt voor Europa en de rest van de wereld. we zullen dus nooit de laagste kostprijs als de boerenprijs voor de hele wereld aanhouden, zoals nu gebeurd. Als we het eens zijn over een verschillend prijs, subsidie beleid voor de verschillende regio s binnne Europa, zal dit ook mondiaal moeten gelden. Voor de toekomstige voedsel en bio energie productie zijn alle landbouw productie gebieden op deze aarde nodig.

Of registreer je om te kunnen reageren.