Boerenblog

1168 x bekeken 8 reacties

Toys for boys

Het inruilen of kopen van trekkers is in Canada een verhaal apart. Dealers bieden flink tegen elkaar op.

We zijn op bezoek bij mijn broer en ouders in Canada. Onze oudste zoon Mark is al vooruit gereisd onder begeleiding van Air Transat-personeel. Hij heeft al enthousiast verteld dat oom Arjan bezig is zijn trekkers in te ruilen. En niet alleen de trekkers, maar ook de gazonmaaier. Het was nog maar de vraag of de deal snel rond zou komen en of alles snel geleverd zou worden. Gelukkig voor mijn kids is het gelukt, de gazonmaaier en de eerste trekker zijn geleverd. Dus ging Mark gisteren met de nieuwe grasmaaier aan de slag. Het is het hoogtepunt van de vakantie, en dat ook nog met een John Deere, toch wel dé trekker.

Trekker kopen? Een verhaal apart

Het inruilen of kopen van trekkers is hier in Canada een verhaal apart. De dealers zijn zeer actief en willen koste wat het kost verkopen. Mark belde me vaak toen hij hier nog alleen was en vertelde me dan dat ‘oom Arjan alweer een nieuwe trekker op proef had’. Het is hier gebruikelijk dat dealers een trekker leveren die je vervolgens een paar dagen mag gebruiken. Maar als er een John Deere voor de voerwagen staat, komt de volgende dag de Fendt-dealer zijn trekker brengen, want ja, die John Deere is toch geen trekker. Ze bieden flink tegen elkaar op, tot vervelens toe. Arjan is die handel helemaal zat. Daarom besluit hij alles (drie trekkers, een gazonmaaier, een voeraanschuiftrekker en een bobcat) in een keer in te ruilen, zodat hij vijf tot zeven jaar geen gezeur heeft.
Uiteindelijk blijven John Deere en Fendt over. John Deere is veruit de goedkoopste, dus nu wordt het allemaal John Deere. De dealer had er wel wat voor over om de regenboog aan trekkerkleuren ( Ford, MF en Kubota) te vervangen door één kleur.

Schudden met John Deere

Op dit moment wordt de luzerne ingekuidl, iedereen is druk. Er is al veel voer en deze derde snede is ook goed. Arjan vreest dat deze niet meer in de kuil kan, daarom wordt een deel van de luzerne gehooid. Mark en ik mogen vanochtend schudden. Dat is voor Mark natuurlijk helemaal super: rijden op een nieuwe John Deere-trekker. Tim, mijn jongste zoon, rijdt mee op de trekker, hakselaar en shovel van de loonwerker. Vanmiddag doen we samen het plastic op de kuil. Zoals altijd is Arjan rustig. Hij werkt secuur, zonder gemopper en gebrom. Tim gaat mee met de buurjongen, die is mest aan het uitrijden. Vandaag is opnieuw een topdag voor de heren.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Rene' in de USA gebeurt het wel dat b.v. de fabriek direct met een boer afspreekt elk jaar het hele machinepark omwisselen voor een vast bedrag,niet vergeten dat hier b.v John Deere en Case IH bijna alles in hun programma hebben van cultivators en ploegen zaaimachines katoenplukkers enz enz., In zo'n geval rekent de boer direct met b.v. John Deere af en wordt de dealer door JD betaalt voor uit te voeren onderhoud en garantie reparaties

 • no-profile-image

  Jan Zonderland

  Rene, ik weet niet met welke dealers jou broer zaken doet dus ik kan niet oordelen over zijn ervaringen die jij hier beschrijft maar ik heb hier heel andere ervaringen. Ik vind de gemiddelde salesman/vertegenwoordiger hier lui, dom en ongeïnteresseerd. Toen wij hier een jaar zaten ben ik gaan shoppen voor een nieuwe trekker. Kleur maakte me niet veel uit want mijn favoriete kleur verkopen ze hier niet. Ben bij de MF, Case, J.D. en N.H. dealer binnengelopen met de vraag of ze mij een trekker van plm 80 pk konden verkopen. 3 van de 4 verkopers, lui onderuitgezakt zittend in hun hokje, gooiden me een foldertje toe en hun kaartje, met het advies om e.e.a. maar eens door te lezen en als ik nog meer vragen had kon ik ze wel bellen. Punt. Alleen de salesman van de N.H. dealer nam de moeite om mijn naam en adres te vragen en die kwam dus ook binnen een week even langs. Het werd dus een New Holland. De betreffende verkoper was echter zo dom dat ie het verschil niet wist tussen radiaal- en diagonaal banden. Dit voorjaar kwam er weer eens een man van een andere N.H. dealer langs met de vraag of er nog handel was. Mijn zoon stelde hem voor de huidige N.H. in te ruilen voor een nieuwer model. De man zou er wel op terug komen. Nooit meer wat van gehoord.. Nou zijn wij niet zo groot dat wij 5 units tegelijk willen ruilen maar één trekker moet toch ook interessant kunnen zijn voor die lui. Nou ja, nu zelf de N.H. maar verkocht en toch maar een exemplaar van ons favoriete merk Renault gekocht in Quebec.

 • no-profile-image

  gary

  Wederom een luxeprobleem dus.

 • no-profile-image

  Jan Zonderland

  Beste Gary, Meeden,
  Kunt u uw reactie even nader toelichten ?

 • no-profile-image

  Willem

  Ik wil niet de wijsneus uithangen, maar in je verhaal lees ik dat jullie luzerne (alfalfa geheten hier in Canada) gaan schudden? Dat is dus iets wat je nooit of te nimmer doet aangezien je alle blad er af schudt. Luzerne moet je zo min mogelijk verplaatsen en zeker niet schudden. Normaliter word het ook gemaaid met een maaikneuzer en dat zie ik aan de trekker niet zitten, of vergis ik mij?
  Verder een leuk artikel

 • no-profile-image

  kremers

  Willem,

  Je hebt helemaal gelijk. De maai combinate is uitgerust met een kneuzer en normaal gesproken word er ook niet geschud! Het klopt dat je dan te veel blad verliest. Maar het idee was om een deel te hooien, want silage was er al meer dan genoeg en anders had het niet in de kuil gepast. Dus op dag 3 na maaien is het dan boven wel redelijk droog, maar onder nog veel te groen, zeker voor hooi. Dus moesten we wat en dan is schudden een optie, er zijn betere machines die het oppakken en dan met een bandje omdraaien. Maar die zijn veel te duur voor de paar keer hooien. Normaal is het alleen maar inkuilen en dan absoluut niet schudden.

 • no-profile-image

  Hay-in-a-day

  Volgens nieuwe inzichten mag je luzerne wel schudden, mits het nog vochtig genoeg is.

  “Some producers may be reluctant to try ‘hay-in-a-day’,”. “Some say they do not want to drive on the hay. I would encourage them to give the technique a try. If they harvest some of their hay the traditional way and the ‘hay-in-a-day’ way, they can then take samples of the hay to determine which method yields higher TDN. I think producers will find that it’s worth it to do ‘hay-in-a-day’ because of the increased value of feed. In addition, tedding the crop while it is still in a high moisture state will lead to even quicker drydown in most conditions, while retaining leaves."

 • no-profile-image

  Jan Zonderland

  Beste Hay in a Day,
  Allemaal best leuk en aardig wat je schrijft over het schudden van lucerne voor hooi maar ik ben van mening dat het nog steeds een no no is. Je kunt het wel uitschudden als het nog vochtig is maar voordat je het weet is het blad zo droog hier in Ontario dat, wanneer je het dan weer bij elkaar gaat harken, je toch aanzienlijk veel bladverlies hebt. Daarbij nog het feit dat je met een hark erg veel zand mee harkt door de erg open stoppel van luzerne. Nee, er is maar één machine die werkt om droog hooi te maken hier en dat is de inverter. In de ogen van de nederlandse boer een achterlijk ding uit grootvaders tijd (dacht ik ook toen ik er voor het eerst eentje zag) maar het werkt hier prima.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.