Redactieblog

830 x bekeken 5 reacties

Premie weidegang te laag

Een te lage premie voor weidegang en een fooi voor de tegenstanders van het in de wei laten lopen van melkvee. Dat kan de conclusie zijn van de regeling van FrieslandCampina.

Een halve cent per kilo melk voor koeien in de wei is gewoon te weinig. Daarmee bereik je niet het doel de koeien die nu in de wei lopen er ook te houden. Het is wel beter dan de fooi die veehouders krijgen voor de weidegang van jongvee en droge koeien. Dat is een zoethoudertje voor de club van Jan van Weperen, die de protestactie organiseerde tegen de vergoeding voor weidegang van FrieslandCampina. Maar hij heeft de slag verloren. Ik ben benieuwd of hij dit zal accepteren of opnieuw begint met zijn buitenparlementaire acties.

Het protest heeft achteraf gezien weinig uitgehaald en dat is maar goed ook. Discussie over de regelingen voer je binnen de coöperatie. En daar was genoeg gelegenheid voor. Niet voor niets zei Cees ’t Hart later in een interview dat die protestvergadering voor hem niet had gehoeven.

Samenvattend: een te lage vergoeding voor weidegang van melkvee en een fooi voor het in de wei hebben van jongvee en droge koeien. Het is te hopen dat via de groene toeslagen uit Brussel de weidegang verder gestimuleerd wordt. Anders moet FrieslandCampina het alsnog doen.

Dan het lachertje dat het geld voor de weidegang uit de winst wordt betaald. Onzin natuurlijk. Winst is het sluitstuk van de exploitatie. Die gaat voor een deel terug naar de leden. Als je die eerst afroomt met de vergoeding voor weidegang, is er minder beschikbaar.

Aldus betaalt ook de boer die geen weidegang wil, mee aan de koeien in de wei. Daarnaast betaalt hij, als hij geen dier meer in de wei heeft, ook nog voor de zogenaamde deeltijdbeweiders. Uit een ander potje van FrieslandCampina. Al met al erg ingewikkeld, terwijl het toch allemaal uit de bedrijfsvoering moet komen.

Hoe dan ook, weidegang heeft gewonnen, ondanks het protest. En dat is goed.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  5 cent per liter en alle koeien lopen weer in de wei.

 • no-profile-image

  En als alle koeien dan weer in de wei lopen, wie betaalt dan die 5 cent?

 • no-profile-image

  Weidegang zou normaal moeten zijn. Het is niet goed dat de maatschappij de boeren tot orde moet roepen. We zouden zelf de roep op tijd moeten verstaan. Daarom ben ik het van harte eens met FrieslandCampina. Die halve cent is inderdaad te weinig en ik hoop ook dat daar uit de Brusselse toeslagen wat bij komt. Daar profiteren alle boeren, ook die niet doen aan weidegang, van. Het beeld van koeien in de wei blijft dan immers.

 • no-profile-image

  De toon is gezet
  Weer een kontrole dienst erbij en boeren waarbij je als je door hun stal loopt spontaan een astmatische aanval krijgt, ontvangen en bijdrage voor het welzijn van hun koeien

 • grvanleeuwen

  Het is raar dat weidegang gestimuleerd wordt vanuit de politiek en maatschappij. De mogelijkheden die weidegang geeft tot verlagen van kostprijs en het verhogen van de omzetting gras naar melk. Ik snap het geklaag niet, een boer die goed is in beweidingsmanagement moet met minder stress meer geld kunnen maken dan een boer die zijn koeien jaar rond binnen houdt en dan als bonus kunnen ze nog een beweidingspremie krijgen.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.