193 x bekeken 2 reacties

Monsterlijke NMA

agd.media
Mededingingsautoriteit NMA is een bureaucratisch monster. Dat zegt LTO-voorzitter Albert Jan Maat, en gelijk heeft hij.

De anti-kartelwaakhond is te eenzijdig gericht op consumentenbelangen, heeft te weinig gevoel voor de eveneens kwetsbare positie van kleine producenten en is te rigide in zijn optreden.

De oprichting van de NMA in 1998 paste helemaal in het vrijemarktdenken dat in de jaren 90 heer en meester was. De overheid moest zich zo weinig mogelijk met de markt bemoeien, en mocht zeker niet sturen. Ze moest alleen de spelregels bewaken. Daarvoor werd een scheidsrechter opgericht in de vorm van de mededingingsautoriteit.

Ruim een decennium en anderhalve economische crisis later moet de conclusie zijn dat de NMA niet naar tevredenheid functioneert. De Nederlandse en ook Europese kartelpolitie traden soms wel heel fel op, maar wekten dan juist de indruk dat ze vooral zichzelf neer wilden zetten. Zo kreeg hun optreden soms zelfs een zweem van willekeur.

Consumentenbescherming is nodig. Maar de werking van de NMA kan beter. Kleine producenten moeten meer kans krijgen zich te verenigen tegenover grote afnemers. Ze zouden ook advies moeten kunnen inwinnen van de NMA over plannen voor samenwerking. Nu wil die alleen achteraf toetsen. Dat is fnuikend. De NMA kan hierin een voorbeeld nemen aan de Belastingdienst. Die staat ook open voor overleg over nieuwe ontwikkelingen waar ze zelf ook nog geen antwoord op heeft.

Akkerbouwvakbond NAV legt slim de link met de discussie over de wereldvoedselvoorziening. Volgens een rapport van de Rabobank is samenwerking binnen de keten nodig om dreiging van schaarste het hoofd te bieden. Maar de mededingingsregels maken dat praktisch onmogelijk. Nog een reden dus om de opdracht van de kartelpolitie opnieuw te formuleren.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Ik ben het met het stuk eens. Maar moet helaas ook bekennen dat we als Landbouw bij de oprichting van deze CLUB hebben staanklappen en zeer tevreden waren. Eindelijk werd het monopoly van wie dan ook aangepakt. Het heeft daarna de boeren al heel veel hoofdbrekens gekost om hun co-op s te laten groeien, nodig om het hoofd boven water te houden. Wat blikt nu na een decennia de regels van NMa zijn alleen voor de producenten bedoelt niet voor de afnemers (retailer).

  • no-profile-image

    Albert jan maat heeft gelijk het NMA deugt niet .
    Het NMA moet wakker geschut worden, En het monster Z.L.T.O.
    aanpakken.DIt monster die vele multinationals bezit .Houd agrarisch holland in een WURGGREEP.

Of registreer je om te kunnen reageren.