Redactieblog
242 x bekeken
5 reacties
Aan de rand van de afgrond
Een aantal tuinders staat aan de rand van de afgrond, zo deelt de Rabobank mee. De bank heeft een voorziening van 55 miljoen gereserveerd om de verliezen op te vangen.
Wat gebeurt er als een tuinder zijn verplichtingen niet nakomt? Een boer of tuinder die failliet gaat raakt vaak alles kwijt: zijn zeggenschap, zijn geld, zijn werk, zijn huis, zijn vrouw. Wat er nog is, wordt verkocht door de curator. Een bank moet misschien ook wel eens een veer laten, maar in veel gevallen heeft de bank zich goed ingedekt en voor noodgevallen is een voorziening, de stroppenpot.
Hoe anders gaat het met landen. Er is nog geen econoom die mij duidelijk heeft gemaakt waarom het zo erg zou zijn als Griekenland failliet zou gaan, behalve dan voor Griekenland zelf. Economen leuteren altijd maar wat. Een serieuze wetenschap is de economie dan ook niet. De Grieken spannen de kroon want zij werken samen met psychologen: alle data zijn verzonnen.
Een vriend van mij is amateur-econoom en die legde het zo uit: ”het is een bal, en die wordt steeds groter en groter en die gaat aan het rollen en dan gaat het mis”. Concreter kon hij het niet maken.
Ik wel. Wat gebeurt er als een land zijn verplichtingen niet nakomt? Er wordt een faillissement aangevraagd, door een willekeurige schuldeiser. Er wordt door de rechtbank een curator aangesteld, die de schulden en de resterende activa in beeld brengt.
Griekenland raakt alles kwijt, zeggenschap, geld, werk, gebouwen, vrouwen. De boel wordt verkocht. De eventuele baten worden verdeeld onder de schuldeisers. Deze moeten meestal een veer laten. Ook de banken die Griekse staatsobligaties hebben gekocht. Ik neem aan dat zij van die jarenlang geïncasseerde torenhoge rente een voorziening hebben gereserveerd om eventuele verliezen op te vangen. En als dat niet zo is, moeten zij nu maar op de blaren zitten.
Economen zeggen vervolgens: dan moeten wij de banken redden. Waarom? Banken zijn ook bedrijven en die kunnen failliet gaan. Spaarders kunnen dan wellicht naar hun centen fluiten. Terecht, hadden ze maar een betere bank moeten uitkiezen. Ik vind het bijvoorbeeld belachelijk dat de IJslanders zouden moeten betalen aan Nederlanders die om een half procent meer rente hun geld op een louche spaarbank in Reykjavik hebben gezet.
We moeten, kortom, het kapitalisme zijn gang laten gaan. Griekenland moet failliet, net als de tuinders. Die kunnen ook geen beroep doen op een garantiefonds, uit de euro stappen, of eilanden verkopen.
Reageren? Login hier
Of registreer je om te kunnen reageren.