Redactieblog

253 x bekeken 3 reacties

Woord en daad

Het clublied van Feyenoord – Geen Woorden Maar Daden – is onzin. Aan daden moeten altijd woorden vooraf gaan.

Ook in de Franse kranten werd het drama van Noorwegen breed uitgemeten.

In de berichtgeving daar werd Wilders niet genoemd. In Nederland schijnt het alleen maar over deze ene vraag te gaan: is onze gedoogkoning medeverantwoordelijk voor het bloedbad? Ik wou het daar niet speciaal over hebben, maar men kan er niet onderuit dat er altijd een relatie is tussen woorden en daden. Aan daden gaan altijd woorden vooraf.

De kruistochten bijvoorbeeld zijn begonnen met een buitengewoon inspirerende preek van paus Urbanus II, in het haar 1095 te Clermond. Het was deze preek die de wereld voorgoed veranderde en velen inspireerde tot heldhaftige daden, maar ook tot onmenselijke wreedheden. De paus heeft daar geen afstand van genomen.

Bijvoorbeeld het uitmoorden van de bewoners van de Heilige Stad Jeruzalem door de kruisridders, dat hoorde er gewoon allemaal bij. Het ging ook maar om moslims en die waren voldoende gedemoniseerd om daar geen medelijden mee te hebben. Overigens hebben de moslims zich ook niet onbetuigd gelaten toen de Mamelukken enkele eeuwen later het verloren terrein terugveroverden.

Woorden gaan altijd vooraf aan daden. De spreker en de uitvoerder zijn met elkaar verbonden. Urbanus en de kruisvaarders, Hitler en de kampbeulen, Bin Laden en de bommenmensen. Urbanus heeft zelf het zwaard niet ter hand genomen, Hitler heeft zelf de gaskraan niet gehanteerd. Churchill heeft Dresden niet gebombardeerd, Wilders heeft niemand neergeschoten.

Stel nu dat ik zou oproepen om Bleker in de knieën te schieten en vervolgens zou een gestoorde natuurbeheerder – of boer, dat kan natuurlijk ook – dat werkelijk doen, kan ik mijn handen dan in onschuld wassen? Zoals Pilatus? Nee natuurlijk niet. Ook niet met een beroep op de vrijheid van meningsuiting. Daarom is het vonnis van de Amsterdamse rechter in de zaak Wilders er ook zo verschrikkelijk naast. Zeker van een politicus mag worden verwacht dat hij woorden zorgvuldig gebruikt. Er kan altijd een gek zijn, die ze serieus neemt.

Alleen columnisten, die mogen alles zeggen. Die neemt niemand serieus.

Foto

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Dat alleen columnisten alles mogen zeggen? Waarom politici niet? Wilders heeft gebruik gemaakt van zijn recht op vrijheid van meningsuiting, de Amsterdamse rechter kon terecht niet tot een veroordeling komen. Was Wilders wel veroordeelt dan zou dat betekenen dat ook alle andere politici moeten worden veroordeelt op basis van hun werk, want er allicht iemand te vinden die zich benadeeld voelt

  • no-profile-image

    Ja, wat te denken van de uitlatingen van onze grote vriend Brinkhorst destijds?

  • no-profile-image

    Vrijheid van meningsuiting betekent niet dat men nu ongebreideld andere mensen mag discrimineren, pesten, uitschelden of wat dan ook. Als dhr. Wilders zich schuldig maakt aan deze zaken, dan maken zeer veel jongeren zich zeker schuldig aan deze misdragingen en daar zijn helaas ook veel Moslim jongetjes bij. Het schijnt dat het omgaan met >vrijheid in gebondenheid< een zeer moeilijke opgaaf is voor heel veel mensen zelfs in de Haagse burelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.