239 x bekeken 1 reactie

Op de blaren zitten

agd.media
Onderzoek in opdracht van het Rijk toont aan dat er veel is misgegaan bij de bestrijding van de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk. Er ontbrak een duidelijke bevelstructuur met als gevolg dat het bluswerk langer dan nodig duurde.

Het boek van de schade als gevolg van het incident is met dit rapport nog niet gesloten. Weliswaar hebben telers inmiddels allemaal een schadevergoeding van Bleker ontvangen, maar het waterschap Brabantse Delta heeft nog een claim van 13,5 miljoen euro bij Chemie-Pack liggen. Ook andere schuldeisers kloppen op de deur. Het bedrijf is echter failliet, waardoor slechts een deel van dat geld zal vrijkomen.

In het ongunstigste geval moet het waterschap dan haar tarieven verhogen, met een flinke lastenverzwaring voor burgers en boeren tot gevolg. Dat zou echter bijzonder onrechtvaardig zijn: de omgeving – inclusief de landbouw – is al zwaar getroffen door de gevolgen van de brand en zou daar dan nog een keer voor in de buidel moeten tasten.

Een vergoeding van het Rijk zou daarom welkom zijn, ook al geldt dan nog steeds dat het de belastingbetaler is die voor de schade opdraait. Om dit in de toekomst te voorkomen, moet de chemiesector een calamiteitenpot vullen à la het Diergezondheidsfonds. Want wie zijn billen brandt, moet zelf op de blaren zitten.

Eén reactie

  • no-profile-image

    De vraag is nu Wie is verantwoordelijk voor de enorme oppervlake vervuiling? Chemie Pack die in brand vloog of de brandweer die verkeede blusmethoden toepaste? Mij is bij de cursus Bestrijdingmiddelen geleerd dat de beste blusmethode is Schuim en anders water opslag onder de opslag plaats van chemische middelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.