206 x bekeken

Landbouwbeleid moet gericht zijn op voedselsoevereiniteit

Regionale productie en consumptie van voedsel. Daar moet de wereld naartoe. Het voedselsysteem van nu is niet duurzaam en wordt gedicteerd door multinationals, aldus Javier Sanchez.

Wij, de organisatoren van het internationale Nyéléni Forum voor Voedselsoevereiniteit in Mali (Afrika) in 2007, roepen iedereen op zich bij ons aan te sluiten en mee te werken aan de opbouw van een Europese beweging voor voedselsoevereiniteit.

Dit jaar, van 16 tot 21 augustus, zullen allerlei groepen – vakbonden, verenigingen, vertegenwoordigers uit de land- en tuinbouw, studenten, activisten, ecologen, jongeren en anderen – in het Oostenrijkse Krems bij elkaar komen om aan voedselsoevereiniteit in Europa en in de wereld te werken.

Europa is onderdeel geworden van een wereldwijd niet duurzaam voedselsysteem dat gedicteerd wordt door de belangen van de agrifoodbedrijven en dat op degradatie van het milieu, de uitputting van land en water van andere volkeren en op sociale en economische ongelijkheid gebaseerd is. Multinationals en financiële markten blijven buiten schot. De gevolgen van dit model zijn overal in onze voedsel- en landbouwsystemen en het beleid terug te vinden.

Het is tijd om het Europees landbouwbeleid dat nu gebaseerd is op WTO-regels te veranderen in de richting van voedselsoevereiniteit. Een nieuw voedsel- en landbouwbeleid voor Europa moet gebaseerd zijn op een landbouwproductie die weer meer lokaal en Europees georiënteerd is, en op makkelijker toegang tot grond voor nieuwe boeren en coöperaties. Daarbij moet de dominantie van industrie en privébelangen in de productie, verwerking en distributie van voedsel voor Europese burgers worden teruggedrongen.

In heel Europa organiseren mensen zich op plaatselijk en regionaal niveau om de controle over hun voedsel- en over landbouwsystemen terug te krijgen. Er zijn tegenkrachten maar die zien wij als uitdaging. Het is nu tijd om ons te organiseren en aan een nieuw voedselsysteem te werken – van het zaad tot aan het voedsel op ons bord – op een manier die de biodiversiteit, het milieu en lokale tradities ten goede zal komen, en waardoor de uittocht van Europese boeren een halt toegeroepen wordt.

Het Nyéléni Forum in Oostenrijk moet hiervoor een katalysator worden; daar kunnen we werken aan de strategieën waarmee we de beweging voor voedselsoevereiniteit vorm kunnen geven.

In de wetenschap dat de weg er naartoe net zo belangrijk is als het einddoel nodigen wij organisaties en groepen in alle landen, regio’s en plaatsen uit om samen te komen en de visie op voedselsoevereiniteit zoals die in 2007 in Mali al uitgewerkt is verder vorm te geven voor hun eigen regio en voor Europa.

Javier Sanchez is mede-organisator van het Nyéléni Forum voor Voedselsoevereiniteit dat van 16 tot 21 augustus wordt gehouden in Oostenrijk (hij is ook actief voor de internationale, alternatieve boerenorganisatie Via Campesina)

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.