Boerenblog

2252 x bekeken 18 reacties

Koeien en schurken (18)

Niemand neemt zijn verantwoordelijkheid en zo raakt zelfs een mooi bedrijf in verval. Het is de achilleshiel van de bedrijven hier.

De directeur wilde weten of de inseminatrice goed werk leverde. "Zorg maar goed voor haar, want zonder haar is je bedrijf naar de knoppen", antwoordde ik hem. "Let trouwens maar op dat anderen haar hier niet weg halen, want ze is een goede manager en die zijn er hier maar weinig."
Dit waren niet zomaar loze woorden, het bewijs was kortgeleden nog geleverd. Toen het meidje één week naar haar huis en haar kind was, moest een ‘jampottenspecialist’ zich bewijzen. Hij zou wel eens even laten zien hoe je koeien moet voeren. Kregen de dieren opeens 18 kilo eigengemaakt krachtvoer in plaats van de 8 kilo die ze normaal krijgen.

Koeien totaal van streek

Het meidje kwam weer op het bedrijf en zag direct wat er aan de hand was. Veel koeien waren ziek en scheten waterdun. Ze schold alle leidinggevende specialisten uit, van de jampottenspecialist en de veearts tot de directeur aan toe. Ze zette de koeien drie dagen lang op een rantsoen van hooi van droog riet. Ondertussen waren al zes koeien die het niet haalden richting de slager afgevoerd en hebben er nog vele dagenlang ziek in de boxen gelegen. Na bijna een week herstelde het vee zich weer en kwam de melk terug.

Toen ze terugkwam zei die arrogante jampottenspecialist ook nog tegen haar dat ze zich er maar niet mee moest bemoeien. Hij werkte al 40 jaar met koeien, hem hoefde je niet te vertellen hoe die dieren gevoerd moeten worden. Nou, alle 40 jaar ervaring kwam er dus duidelijk uit in de praktijk. Zo moet die arme meid dagelijks knokken tegen dit volk. En die mensen leren het gewoon niet.

Dorst door gebrekkig onderhoud

Je ziet het ook aan allerlei kleine dingen. Roldeuren zijn kapot omdat niemand zich geroepen voelt die een beetje bij te stellen. Hekken hangen los of sluiten niet, terwijl je die heel eenvoudig met sleutel 19 een beetje bijstelt om ze weer moeiteloos te laten sluiten. Ligboxen hoeven niet los te hangen als je hier en daar eens een schroef aandraait. Of neem de waterbakken, waarvan de vlotters allemaal kapot zijn. De reden is de medewerkers niet duidelijk, maar vervolgens hebben koeien wel veel te weinig water op bepaalde tijden van de dag. En dan is het nog niet eens heet. De temperatuur kan hier in de zomer oplopen tot 60 graden.

Na een jaar weer grote puinhoop

Ik heb het meidje er elke dag op gewezen, waarna zij er de watermannen weer bij riep. Die klooien wat aan en lopen vervolgens weg zonder dat er (genoeg) water in de bakken zit. Dus elke specialist doet het werk dat op zijn terrein ligt niet of niet goed genoeg. Het gevolg is dat allerlei klein onderhoud niet meteen wordt uitgevoerd, wat na een jaar weer resulteert in een grote puinhoop. Van het spreekwoord ‘onderhoud is behoud’ hebben ze hier nog nooit gehoord. Maar duidelijk is wel dat het gewoon afgelopen is met dit bedrijf als het meidje weg zou gaan. Terwijl het zo'n best bedrijf kan zijn, ook al is het voer niet zoals het moet en het klimaat eigenlijk helemaal niet geschikt voor koeien.

In mei nog geen sprietje groen

Het liep inmiddels al tegen mei en rondom het bedrijf was nog geen sprietje groen te bekennen. Ik had helaas geen tijd om eens naar de percelen langs de rivier te gaan. Ik was benieuwd hoe het daar zou zijn. Op die percelen telen ze namelijk hun voer, maar door de ligging waait het er altijd. Rond het bedrijf was het een grote stofwolk, hoe zou dat bij de rivier dan wel zijn? Op een dag met harde wind leek op het bedrijf wel mistig. Het zicht was nog geen 300 meter en het stof kwam overal naar binnen. Zelfs in de stal leek het mistig.
Waaraan het ligt? Aan al die rotschapen hier in die streek. Die vreten alles wat groen is af tot op de grond. Daardoor is er geen enkele bodembedekking en houd je steppe of woestijn. Als ze die krengen daar eens weg hielden, zou de grond wel langzaam dicht trekken met planten en behoorde stof tot het verleden.

Foto: Bert van Lier

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ed bakker

  Jammer dat na zoveel goede inzet van jou en het meidje het toch weer naar de knoppen gaat Zal best wel frustrerend zijn voor jullie

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  ''Dweilen met de kraan open'', doen wij dat in zekere zin niet allemaal in de voormalige Sovjet-unie???... En als ge dan medewerkers importeerd uit Belgie, Duitsland of Nederland en vertelt over de mentaliteit voel je ze denken Piet is gek!!!... Zij geloven het pas, als zij het zien en meemaken en het dringd pas goed tot ze door als het aan hun persoonlijke portemonee knaagt. Beste @Bert, ik denk wel eens dat het communisme chronisch anarchisme heeft voortgebracht en als een bedrijf stopt, zullen ze nooit snappen WAAROM ???...ONBEGRIJPELIJK!!!... Wat het voeren/verzorgen betreft Bert, k'heb al drie keer meegemaakt dat nederlandse jongens ook de melkkoeien een kleine eiwitvergiftiging bezorgden met lucerne. Van een andere Nederlander weet ik (bedrijfsleider voor een Duitser)dat hij 16 koeien van de 160 dus 10% in 2 weken verloor (door eiwitvergiftiging). Kort geleden hoorde ik ook dat in oost-Duitsland op de grote melkveebedrijven gemiddeld 10% sterft op het bedrijf. Ik denk wel eens dat er maar weinig mensen/boeren zijn die zonder adviseurs/begeleiders kunnen. Daarom ben ik ook geen voorstander van Fabrieksmatig melkvee houden. De lopende band is niet voor niets uitgevonden, dan weet de fabriek-administratie na enkele jaren nog,wie welk moertje niet goed vastgedraaid heeft. k'Ben blij Bert, dat je zo openhartig schrijft, geloof mij, ge bent niet de enigste die dergelijke ervaringen heeft. Desalnietemin is het wel droevig. groeten Bert en succes!!!...

 • no-profile-image

  Jeroen

  Piet,
  De mentaliteit is ongelovelijk moeilijk te door dringen. Prioriteiten zijn heel anders voor ze. En het kost tijd om door te dringen. Nu werk ik op dit bedrijf met jongere specialisten> die nog niet te veel zijn gebrainwasht door de specialisten,dus kan ze nog bijwerken. Maar heb ook al menig"specialist" de uitgang nu gewezen. Het mooiste is, je kan een boek hier schrijven met 1001 excuses, waarom iets niet werkt, wat er is hier altijd wel een excuus.
  Piet voeding is ook nog niet zo makkelijk.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  "Want er is altijd wel een excuus", daar kan ik ook een boek over schrijven @Jeroen. Goed voeren is gemakkelijker gezegd dan gedaan, dat is ook waar Jeroen. Het gaat uiteindelijk om de juiste balans van eiwit, energie en structuur. Persoonlijk ben ik aan de voorzichtige kant met eiwit dat kost enerzijds productie, dat is waar!!!... Maar anderzijds bespaart het mij problemen en veeartskosten. De vraag blijft wat willen wij; het maximale of het optimale. Uiteindelijk gaat het om het Netto-Resultaat. Je schrijft over Specialisten, meestal zijn dat beter-weters, zoals @Bert het schreef in zijn blog, de krachtvoergift ver-drievoudigen!!!... Hoe krijgt zo'n man het verzonnen he?. En als het dan niet zo loopt als hij/zij het zich voorstelde hoor je; ik begrijp het niet (?), of een dom excuus. Bovendien denk ik Jeroen als je op nieuw terrein bent, dat kijken en luisteren ook nuttig kan zijn en vragen stellen; hoe wat en waarom. Daarmee kan je soms slapende hersencellen wakker schudden.

 • no-profile-image

  Karl Driepinter

  Met een Rus kun je maar beter wat gaan drinken. En een Russin moet je maar laten tennissen. Het melkveebedrijf ontvolken van de Russen en met Nederlanders laten bevolken. Dan komt het ooit nog goed met de Russische melkveehouderij.

 • Marcus

  Is van Lier out of business??

 • safflower

  Marcus
  nee volop nog bezig en weer veel gedaan verschillende werken en weer een koeien bedrijf kunnen redden. 1e bedrijf waar van ik zeg ja heeft zin. jammer 1200 km van me af.
  Dus ja ben echt nog met veel verschillende gekke goede en slechte dingen bezig.En als er weer een aparte boerenblog alleen buitenland komt beginnen alle oude bloggers weer meteen.zo als nu passen we er niet tussen.is de buitenlandse boeren bloggers stellig van mening.
  Groeten
  Bert
  Kaz

 • Marcus

  Dan wacht ik vol spanning en nieuwschierigheid op de volgende. Succes met uw werk voor de komende tijd.

  Groeten Marcus

 • helvo2

  Hoi Bert,

  Een gelukkig nieuwjaar toegewenst.
  Maar hoe gaat het met jou? We hebben al lang niets meer van je gehoord.

  Groet,
  Wim

 • safflower

  Hoi Wim
  Bedankt voor de beste wensen. We wensen jullie ook een gezond en plezierig nieuwjaar toe van uit Kaz.

  Veel weer gedaan en mee gemaakt hier in Kaz. maar ja de blog maken is er niet van door bepaalde veranderingen is de mening van de meeste van de buitenlandse boeren bloggers van eerder. jammer maar ja.
  Zal je een mail sturen straks
  Groeten
  Bert
  Kaz

 • josrodenburg

  hoi bert

  ik zou graag op de hoogte willen blijven van je activiteiten, kijk al zo lang uit op een nieuwe blog van je. heb begrepen dat je het niet meer op deze website plaatst heel jammer.

  groeten van jos rodenburg

 • safflower

  Jos Rodenburg.
  Stuur je wel een mail
  Groeten
  Bert

 • karst1958

  Ik mis je verhalen Bert
  Vond ze ook weleens leerzaam voor een Nerderlandse boer

 • Bison

  Ik ben blij dat ik geen personeel heb,...dan kunnen ze niks verkeerd doen ook.

 • somporn

  Denk dat veel mensen graag weer eens iets lezen van Bert en welke bijzondere dingen die hij nu weer meemaakt.
  Daarom hopelijk snel weer eens een blog van hem.

 • safflower

  Veel weer gedaan en mee gemaakt hier in Kaz en komende maand weer wat leuks te beginnen. Maar ja blog maken is er niet meer.Door bepaalde veranderingen is de mening van de meeste van de buitenlandse boeren bloggers dat we gewoon niet meer er tussen passen bij de blogs die je nu hebt. Als in de blogs van nu meest te lezen is over boer maait eend dood of zoiets in die trend. Nou dan kunnen onze wild schietende en dierenbeul verhalen die niet door ons veroorzaakt zijn maar wij proberen op te lossen met soms echt geweld er echt niet tussen. toen waren het buitenlandse wilde blogs en dat is gestopt.
  Groeten
  Bert
  Kaz

 • keesvlot

  Ik ben blij te lezen dat ik niet de engie ben die je blogs mist Bert!

  Is het geen idee om voor melkvee.nl een paar ervaringen met 'ons' te delen?

 • safflower

  Hoi Kees.
  Zal er over denken en je eigen email adres gebruiken voor wat meer over het hoe en wat van je plan. Ik ben nu dikke maand op een heel interessant bedrijf om er over te schrijven maar nog meer interessant om er te werken.was en is nog geregeld huilen met de pet op daar. maar gaat vooruit.Groeten Bert

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.