Boerenblog

1320 x bekeken 14 reacties

Koeien en schurken (15)

De afkalftijd is voorbij, dus de kalveren zijn al niet meer zo heel klein. Ook die zien er lekker gezond uit.

De kalveren hier krijgen lang melk, misschien wel tot een maand of vier. Maar daar staat tegenover dat het krachtvoer ook niet die kwaliteit heeft die je als Nederlandse boer gewend bent. Het wordt zelf gemaakt. Ook vitaminen en mineralen worden er naar eigen inzicht door gemengd. Ruwvoer is geen kwaliteitshooi, maar meer een kort soort riet. Ze maaien dus gewoon te laat. Dat zie je ook bij de luzerne.

Riet wordt ook als strooisel gebruikt. De kalveren vreten dan meteen de pluimen die erin zitten. Nou, deze kalveren komen er wel. Van jongs af aan krijgen ze grof ruwvoer, dus hun magen en darmen leren al vroeg hard werken en er al het mogelijke uit halen. Met dat soort dieren heb je straks als melkkoe geen problemen. Die weten het voer wel om te zetten in melk. Dat de importkoeien het slecht doen in deze landen komt namelijk vooral doordat hun magen en darmen niet gewend zijn om te werken. Daar heb ik al eens eerder een blog aan gewijd.

Armoedige opfok blijkt topfok

Bij die blog kwam trouwens niet echt uit de verf wat ik ermee wilde zeggen. Op een bedrijf waar ik twee jaar werkte zijn nu vaarzen aan de melk die zijn ontstaan uit sperma van KI Samen. Die dieren kregen een opfok waarvan ik dacht: ‘dat wordt nooit wat’. Een opfok van heel armoedig tot zielig toe. Nu hebben ze gekalfd op dik twee jaar en geven ze gemiddeld 26 liter. Dit zonder echt krachtvoer. Ze hebben bovendien toch voldoende maat gekregen.
Op datzelfde bedrijf zijn drie jaar geleden Nederlandse vaarzen aangekomen. De 36 emigranten moesten zich waarmaken tussen 300 lokale koeien. Van die importkoeien is niets terechtgekomen. Zelfs nu, na hun derde keer kalven, kunnen ze nog amper mee. Gewoon omdat ze nu nog steeds niet het voer aankunnen. Maar hun nakomelingen gaan er wél tegenaan. Het is een kwestie van een ruige ruwvoeropfok met amper krachtvoer, maar wel met vitaminen en mineralen.

Dat zouden jullie ook eens moeten doen

Die dieren komen er wel, al is het een paar maanden later. Het voordeel is dan wel dat je echt veel minder kilo’s krachtvoer per geproduceerde kilo melk nodig hebt. En omdat de krachtvoerkosten een zeer groot deel van de toegerekende kosten zijn, telt dit flink door. Het zou heel goed zijn als een Nederlands proefbedrijf dit ook eens echt serieus zou testen in de praktijk. Want de krachtvoerkosten zullen stijgen, niet alleen in Europa, maar ook in de rest van de wereld. Het snel verteerbare kindervoedingbeleid bij de Nederlandse koeien moet veranderen. Hun magen en darmen moeten van jongs af gedwongen worden meer te werken. Het is praten tegen dovemansoren, maar weinigen zullen dit geloven. Maar de praktijk laat me hier heel duidelijk zien dat het zo werkt.
De directeur heeft op ander bedrijfje nog 100 zwartbonte koeien van een lokaal ras. Die dieren kregen het voer dat de geïmporteerde koeien ook krijgen. Het gevolg was dat ze in korte tijd moddervet waren. De Rus heeft zijn dieren toen weer snel teruggezet op het oude rantsoen.

Foto: Bert van Lier

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Hoi Bert een duidelijk verhaal. Maar wel weer tegen de wetenschap in en wetenschap is troef in het rijke westen. Ookal biedt de wetenschap niet altijd een duurzame oplossing voor de problemen. Nog even die pluimen van het riet zouden naast zacht ook wel eens erg voedzaam kunnen zijn. Het zijn de bloemen of de zaden en beide bevatten de nodige voedingsstoffen.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Hallo Bert. Ik kan mij voor stellen dat kalveren opfokken met vooral struktuur rijk materiaal goed kan uitpakken.
  Gezien jou ervaring wil ik dat zeker niet in twijfel trekken. En dat krachtvoer te duur is staat denk ik wel vast. Maar ruwvoer is in vele jaren ook duur. Als je de voerkosten door rekent met alleen aankoop prijzen dan moet je bij melkvee
  (in ieder geval in Nederland en de landen die daarom heen liggen) een behoorlijk deel krachtvoer in rekenen. Doe je dat niet dan is de melkproduktie te laag en worden de ruwvoer kosten per liter melk te hoog. De ruwvoer krachtvoer verhouding moet in balans zijn en dat is denk ik bij ieder bedrijf anders. Wat ik hiermee wil zeggen is dat er te vaak alleen naar de krachtvoer kosten gekeken wordt maar niet naar de totale voerkosten. Met eventueel zelfs de mogelijkheid om ruwvoer te verkopen en daarvoor krachtvoer of losse grondstoffen te kopen.

 • no-profile-image

  arie maas

  beste melkveehouder. Ik ben helemaal geen koeienboer maar akkerbouwer, toch ik zet duidelijk vraagtekens bij je opmerking dat je ruwvoer kunt verkopen en krachtvoer terug kopen. en dat dat rendabel is, Dit is nu wat Bert bedoeld, nederlandse/duitse koeien zijn gewoon verwend en kunnen alleen nog maar (over) leven op baby voeding

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Hoi Bert, k'vind dat dat de kalveren er goed en gezond uitzien!!!... Niets mis mee zeggen wij dan in NL. Goed de manier waarop men kalveren opfokt, is niet het belangrijkste (alhoewel, je schreef nog kort geleden dat je meer vertrouwen hebt in de stieren van ruim 20 jaar geleden), het gaat om; het NETTO RESULTAAT voor nu en LATER. Het gaat er uiteindelijk om dat je van de nood een deugd maakt en de omstandigheden optimaal benut !!!... Mooie en interessante blog Bert en leerzaam nevenbij!!!... groeten.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Arie
  Je moet toch ook zeker de kosten van ruwvoer bekijken. 1 euro ruwvoer/hoeveel melk of 1 euro krachtvoer/ hoeveel melk en daar dus de belans in zoeken. Ruwvoer produceren is zeker niet gratis.
  En in Rusland of Ukraine of Kazachstan waar je de kosten voor krachtvoer (kwaliteit??) hoger zijn, je waarschijnlijk beter uitkomt met eigen ruwvoer.
  Daarnaast denk ik dat met russische koeien zeker economisch goed kan draaien, de koeien op dit bedrijf doen 7 maar denk ook wel dat ze 8 halen. Import haalt hier niet zomaar 9,daar is het voer dermate in kwaliteit anders in, dat het dus nogal duur kan zijn met import koeien.

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi. Wat ik duidelijk zie is dat de koeien hier veel meer uit voer halen . dus minder met mest weg gaat. anders zouden ze niet die kg melk kunnen geven van dat voer als hun magen niet echt echt alles er uit halen en darmen. en dus zulke koeien halen ook meer uit een kg krachtvoer dan dat er bij NL koe uitgehaald word. weet ik kan het niet zwart wit zetten.Maar van lucht geven koeien hier ook geen melk. Kan alleen maar door dat ze veel efficiënt voer verteren.dus als een Nl koe harde opfok had qua voer zou ze ook minder krachtvoer nodig hebben voor zelfde kg melk.dus ook keiharde voer opfok is in geld meer opbrengend.Maar ja als ik het zelf niet mee gemaakt had op enkele bedrijven waar ook nog eens NL koeien tussen liepen.nou ja strompelden dan zou ik er ook vreemd tegen aan kijken.
  groeten

 • no-profile-image

  boerin

  Hoe ziet de mest van die melkkoeien eruit Bert ? 'Paardevijgen ' of lijkt het toch nog op een vlaai ?

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi Boerin.Door de vele harde ruwe cel stof vrij droge mest.
  Groeten

 • no-profile-image

  Han

  Een jaar of 30 geleden waren de Deense koeien ook ruwvoer vreters. Ik weet nog dat de Denen hun stro ontsloten met stikstof om er melk uit te maken. Ik heb rond 1990 een carantaine stal vol Deense vaarsen gehad, die de voorkeur gaven aan voordroog met de structuur van "paarde hooi" en het mooie gehakselde voorkuilgras bleef in de goot achter. Ik ben het dan ook met Bert eens dat er in ruwvoer veel energie zit, die er alleen uit gehaald moet worden.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ik ben het ook mee eens dat er meer uit ruwvoer gehaald kan worden. Maar dat gaat makelijker als je er passend krachtvoer bij hebt. Ik heb ook ervaring met vaarzen die extensief opgefokt zijn. Maar als ik dan bereken hoeveel dagen ze langer gestaan hebben en in die tijd geen melk geproduceerd hebben trek ik mijn twijfels of dit in west europa interesant is. Over andere delen van de wereld kan ik niet oordelen maar ik ga ervanuit dat de gebouwen niet veel goedkoper kunnen. (dan moet je niet de te luxe nederlandse stallen mee rekenen) Wat ik bedoel met ruwvoer verkopen is dat je in gras streken soms beter hooi kunt maken en duur verkopen aan paarden mensen of in mais streken de mais voor biogas kunt verkopen en het rantsoen optimaliseren met goedkopere grondstoffen. Ik heb geen ervaring met het de oude sowjet landen. Maar toch denk ik dat je bij profesionele melkveebedrijven na enkele jaren goedkoper kunt produceren met meer krachtvoer dan met een risico vol en bewerkelijk produkt als gras. Maar zoals ik al schreef ik heb ervaring in West europa en niet in andere streken.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Han en wat deed die Deense koe aan productie? 6.000 liter?
  Stro ontsluiten mag niet meer.
  Zoals melkveehouder buitenland zegt, ligt aan het land waar je zit, wat best past.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  ''Armoedige opfok blijft topfok'', schrijft Bert, het is waa,r jongvee verwennen (vooral met krachtvoer) maak je luie koeien van. Uiteraard moeten wij altijd zoeken naar de ''Gouden Middenweg'', daarom vind ik dat jongvee ook moet leren grazen, als dat mogelijk is. Goed in NL is een melkkoe gefokt die in het bijzonder op krachtvoer reageert, ik heb er niets op tegen!!!... Maar als nu het krachtvoer structureel 30% duurder wordt en de wereld-economie stagneert (daar ziet het nu naar uit), vraag ik mij af of er nog winst overblijft ???... Of ben ik een Zwartkijker ???...

 • no-profile-image

  willem

  Hallo Bert, vraagje; kan het niet zo zijn dat het russische vee door "natuurlijke selectie"( door de jaren heen) gewend is geraakt aan het soort voer wat er al die tijd aan 't vee is gevoerd? Daar kom je achter als de 2e en 3e generatie het ook nog goed doen op hard voer. ik kan me voorstellen dat de 1e generatie nakomelingen het goed doet op voer wat half westers en half russisch is. Verder bedankt voor de mooie blogs. Groeten

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi Willem. de kalveren uit de NL koe die doen het meteen al best als vaars.die maken waar wat de papieren van de moeder beloofde zo als Piet dat een zo mooi schreef.Het heeft dus niks met genetica te maken maar puur de jeugd milieu -voeding omstandigheden. simpel zat ze krijgen magen en darmen die efficiënt hard werken en hun nadere organen springen zuinig om met vita en mineralen.Koe voor kalven ook minimaal Ca geven er vlak voor veel.dat weinig geef je om zodoende haar ook de Ca goed te laten benutten dat beetje wat er is.en tegen kalven veel wat ze dan ook max benut en zo doende op de been blijft.Als jullie de praktijk zouden zien zo als ik hier waren jullie meteen om.
  Groeten

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.