282 x bekeken 2 reacties

Grieks drama werpt schaduw over nieuwe rijksbegroting

Over een krappe maand presenteert het kabinet de plannen voor volgend jaar. Vast staat dat er flink moet worden bezuinigd. De steun aan Griekenland heeft hier geen invloed op, verzekeren Rutte en De Jager.

Het zou de opening van een Amerikaanse science-fictionfilm over het einde van de wereld kunnen zijn: een gezin kijkt op televisie naar het nieuws en ziet achtereenvolgens dat overal ter wereld de beurzen instorten, Griekenland op het punt staat failliet te gaan, Londen wordt geteisterd door hevige rellen en in het Midden-Oosten regeringen hun eigen burgers aanvallen. De bioscoopbezoeker heeft als snel door dat dit slechts een voorbode is van nog meer rampspoed.

Terwijl de wereld in brand staat, is minister Jan Kees de Jager (Financiën) deze week begonnen met schrijven aan de begrotingsstukken voor Prinsjesdag. Over de inhoud van de plannen is nog weinig bekend, maar het staat vast dat bezuinigen, bezuinigen en bezuinigen het devies zal zijn. Om de crisis te lijf te gaan wil het kabinet tot 2015 18 miljard euro besparen, waarvan volgend jaar zo’n 6,5 miljard moet worden gerealiseerd.

Ironisch genoeg moet er juist méér worden uitgegeven om Griekenland van de ondergang te redden. Zoveel zelfs, dat premier Mark Rutte zich drie weken geleden na afloop van een Europese top zich pardoes zo’n 50 miljard verrekende. Tot 2014 steken de EU-lidstaten samen met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) 109 miljard in een noodfonds voor Griekenland. De 50 miljard van banken en verzekeraars maakt daar geen deel van uit, zoals de premier dacht, maar komt er bovenop.

Woensdag gaven ambtenaren van Rutte en De Jager uitleg aan de Tweede Kamer over deze rekenfout. Met pijn en moeite gaf de kersverse thesaurier-generaal Hans Vijlbrief toe dat degenen die het kabinet gegoochel met cijfers verwijten ’een punt’ hebben. Tevens werd duidelijk dat de hoogte van de bijdrage van het IMF nog onbekend is én dat Europese leiders momenteel spreken over een verhoging van de steun. Al met al verlieten de Kamerleden de zaal met meer vragen dan antwoorden en daarom willen zij volgende week Rutte aan de tand voelen.

Dat kan een spannend debat worden. Weliswaar bestaat er een Kamermeerderheid voor de steun aan Griekenland, maar deze is bijzonder wankel. Voorstanders als D66 en Groenlinks nemen de onduidelijkheid over de bedragen hoog op. Óf de premier heeft een fout gemaakt, óf moedwillig de feiten verdraaid; in beide gevallen heeft Rutte geen goede beurt gemaakt. Tegelijkertijd is gedoogpartner PVV tegen het noodfonds. Die partij heeft aangegeven zich ernstig te zullen bezinnen op haar steun aan het kabinet indien de hulp aan Athene noopt tot nog meer bezuinigingen. Rutte en De Jager ontkennen dat dit het geval zal zijn, omdat de leningen ’buiten de begrotingskaders’ zouden vallen.

Of dat werkelijk zo is, zal uiterlijk vrijdag 16 september blijken wanneer de Prinsjesdagstukken worden vrijgegeven. Indien Rutte en De Jager de schade voor de begroting beperkt weten te houden, kan het kabinet voorlopig verder. Is dat niet het geval, of de crisis loopt uit de hand, dan lijkt meer (politieke) rampspoed onafwendbaar. In dat geval is het voor de premier en zijn volk een geruststellende gedachte dat Amerikaanse films altijd goed aflopen.

Foto

Laatste reacties

  • no-profile-image

    We moeten meer uitgeven om Griekenland te redden? Is het niet zo dat we meer moeten uitgeven om de Euro te redden en daarmee ons eigen economisch bestel veilig stellen, als dat tenminste mogelijk is. Dat de redding van de Euro betekent dat ook Griekenland gered wordt. We zijn eens aan de Euro begonnen zonder ons druk te maken over de financiele en sociale politiek van ieder Euro land appart, dit zijn de gevolgen en die kosten ons een vermogen laat dat duidelijk zijn.

  • no-profile-image

    uhcqaoft

    RqSbDU pgibfmbkoknb, [url=http://oggpwvmbrgza.com/]oggpwvmbrgza[/url], [link=http://iidglrmwlzuw.com/]iidglrmwlzuw[/link], http://rrjubmvitylh.com/

Of registreer je om te kunnen reageren.