341 x bekeken

De zegeningen van gentech

agd.media
Het begon met de zandraket. Dat was het eerste plantje waarvan de genetische code werd ’gekraakt’. Dat was in het jaar 2000. Sindsdien zijn andere, belangrijker planten gevolgd.

Sinds deze zomer is het genoom van de aardappel bekend, en als laatste nu ook dat van koolzaad. De genenkaart van de koe en de kip waren al ontrafeld, evenals die van de mens. Aan varken en graan wordt gewerkt.

De groei van genetische kennis is snel en onstuitbaar. En daarmee ook de mogelijkheid er iets mee te doen. Het publiek, met name in West-Europa, is daar nog altijd zeer huiverig voor. Het is tijd dat daar verandering in komt. Er zijn risico’s, en die verdienen aandacht, maar er zijn ook zeer duidelijke voordelen. Nieuw onderzoek uit India bewijst dat. Het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de katoenteelt is daar gehalveerd door gebruik van Bt-katoen die resistent is tegen insecten.

Tegelijk is het aantal vergiftigingen van mensen met miljoenen gevallen per jaar afgenomen. Gen-katoen scoort dus goed op de punten veiligheid en milieu, het redt mensenlevens.

De veredeling van gewassen via gentechnologie biedt daarnaast kansen voor de broodnodige groei van de wereldvoedselproductie. Een categorische afwijzing van gentechnologie in de landbouw is langzamerhand niet alleen dom, maar zelfs onverantwoord.

Of registreer je om te kunnen reageren.