Redactieblog

278 x bekeken

De berg

Komt er echt een berg in de Noordoostpolder? De droom van oud-wielrenner Thijs Zonneveld om ergens in Nederland een berg van 2 kilometer hoogte te bouwen begint een beetje serieuze trekjes te krijgen.

Eerder deze week kwamen grote ingenieursbureaus, architecten, onderzoekers, sportbonden en andere geïnteresseerde deskundigen in Utrecht bij elkaar voor een brainstormsessie. Zonneveld kijkt onze kant op: “Er is ruimte, het is centraal gelegen en Flevoland is zelf ook een kunstmatige creatie. Het kan een win-winsituatie opleveren, want Flevoland wil de vergrijzing tegengaan en toerisme en werkgelegenheid stimuleren”. Hij hoopt dat de brainstorm binnen een maand leidt tot een conceptplan, waarmee hij aan investeerders, grondeigenaren, gemeenten en provincies kan laten zien wat er technisch en financieel nodig is voor de berg.

Een eerste inschatting schommelt tussen de tien en twintig vierkante kilometer grondoppervlak, maar mensen op internet die aan het mee-rekenen zijn geslagen menen dat de berg dan veel te steil wordt. Misschien moet onze halve polder dan wel berg worden. De buitenkant is bedoeld voor wielrennen en wintersporten. De binnenkant varieert van CO2-opslag tot huizen en vergaderruimtes. Onze wethouder twijfelt nog aan de realiteitszin van het plan, maar zegt wel dat onze gemeente ‘positief tegenover elk initiatief staat’.

Ik zie heel verschillende reacties. De één vindt uitdagende plannen altijd goed, de ander kondigt aan te gaan verhuizen als het doorgaat. Iemand vraagt zich af of het op 2 kilometer hoogte wel sneeuwt in Flevoland en een meteorologe verwacht nog meer regen door zo’n berg. Horizonvervuiling en hinder voor het vliegverkeer worden genoemd. Ook is er de verwachting dat een stichting ‘Redt de gespikkelde tweekopsmier’ roet in het eten zal gooien door de plannen net zo lang te vertragen dat het mooie project uiteindelijk wordt afgeblazen.

En een afgedwaalde dichter meldt: “Denkend aan Nederland zie ik een reusachtige berg traag door oneindig laagland de klei in zakken…”

Of registreer je om te kunnen reageren.