231 x bekeken 4 reacties

CDA zoekt aansluiting bij weglopende kiezer

Een discussiesite voor kritische leden moet een oplossing bieden voor de crisis waarin het CDA verkeert. Of meer aandacht voor de kiezer in de stad helpt, is de vraag.Er was een tijd dat het CDA werd gezien als het toonbeeld van stabiliteit en redelijkheid. Tegenwoordig associeert de kiezer, en dan vooral die in de stad, de partij met weinig vleiende begrippen als spruitjeslucht, betutteling en machtswellust. De christendemocraten zijn fatsoensrakkers geworden die hun waarden en normen willen opdringen aan andersdenkenden. En die opportunistisch aan ieder kabinet deelnemen.

Dat betoogt althans Joram Verstoep, bestuurslid van de jongerenafdeling van het CDA. Op een deze week gelanceerde website van bezorgde leden – christendemocraat.nl – schrijft hij dat de partij af moet van zijn provinciale imago.

”Inmiddels is in Amsterdam de Partij voor de Dieren al drie verkiezingen populairder op rij dan het CDA”, aldus Verstoep. ”Er hoeft niets meer te worden gezegd: hoog tijd voor actie.”

Hij is niet de enige die een koerswijziging voorstaat. Op de site, een initiatief van onder meer voormalig Kamerlid Hein Pieper en CDAJ’er Paul Schenderling, staat een tiental van dergelijke kritische berichten en dit aantal moet de komende weken flink gaan groeien. Het idee is dat er meer discussie gaat plaatshebben binnen de partij, die volgens velen te centralistisch en naar binnen gekeerd is. Of zoals één van auteurs het formuleert: de luiken moeten open.

Dat het CDA wel een oppepper kan gebruiken, bewijzen de jongste peilingen. Van de huidige 21 zetels in de Tweede Kamer (een halvering ten opzichte van de vorige periode), blijven er nog maar 15 over. Afgezet tegen de prestaties van coalitiepartner VVD (4 zetels winst) en gedoogpartner PVV (1 zetel winst) is dat resultaat nog bedroevender. En de PvdA, die intern ook verdeeld is over de koers, is ondanks een licht verlies nu bijna twee keer zo groot.

Of het initiatief op korte termijn veel helpt, valt te betwijfelen. Als kleinste regeringspartij tussen twee concurrenten met zeer mediagenieke aanvoerders heeft het CDA het nu eenmaal zwaar. De (voorlopige) partijleider Maxim Verhagen moet alle zeilen bijzetten om dit kabinet op het pluche te houden en kan daarbij risicovolle koerswijzigingen missen als kiespijn. Bovendien blijven de meeste van de tot nu toe geplaatste bijdragen op de website zo dicht bij de partijlijn, dat daar geen wonderen van mogen worden verwacht.

Toch is de actie niet zinloos, zo bewijst het artikel van Verstoep. Zeker nu zelfs de boeren dreigen weg te lopen bij het CDA lijkt het raadzaam ook aansluiting te zoeken bij de kiezer in de stad, die uit onvrede zich in toenemende mate tot meer uitgesproken stromingen wendt. Maar ook dat is niet zonder gevaar. Want als de partij in het gapende gat van onbegrip tussen stad en platteland valt, is de partij nog veel verder van huis.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Wat een triest verhaal over het CDA, juist nu de laatste peiling laat zien dat de weg omhoog weer is gevonden.Plus 3 zetels.

 • no-profile-image

  Het afkalven van het CDA is jammer voor de stabiliteit binnen de Nederlandse politiek. Ten tijde van de oprichting van het CDA is deze teruggang reeds door enkele oude politicie voorspeld. waren zij helderziend of kende ze eenvoudig de grote verschillen tussen de "bloedgroepen" en de onwil om deze op te geven ingecalculeerd? Ik vrees dat het CDA verder afkalft als de oude bloedgroepen niet van plan zijn hun eigen visie op te geven en een gemene deler in dezen te accepteren als gezamelijke nieuwe koers.

 • no-profile-image

  Het zou misschien verstandig zijn aan het CDA als men de eigen Wethouders in het brabantse landschap opdracht geeft om geen officiele milieuducumenten door de papierschredder te duwen, bij vergunningaanvragen.

 • no-profile-image

  De plaatselije CDA raadsleden willen niet controleren waar die milieudosssiers gebleven zijn, en wie de opdracht heeft gegeven om ze maar door de schredder te duwen??? CDA brabant is nog wat voorzichtiger in uitspraak en vind dat er een duidelijke taak ligt bij de paatselijke raadsleden. Tevens is aan de orde of je met 100.000 euro iemand kan en en mag verzoeken om geen bezwaar in te dienen voor wonigbouw als er geen prestatie tegenover staat .n.l. ook het opheffen van die geurcontour. Een soort zwijggeld dus en uiteraard een gevoelig onderwerp voor het CDA.

Of registreer je om te kunnen reageren.