270 x bekeken 2 reacties

Boeren-tegenmacht

agd.media
Europa zint op maatregelen om de zuivelmarkt gezonder te laten functioneren. Dit najaar valt een besluit over een pakket ingebracht door europarlementariër James Nicholson.

Het beoogt verplichte jaarcontracten tussen melkveehouder en zuivelverwerker en transparantere prijsvorming. Daarnaast moet er binnen de mededingingsregels ruimte komen voor producentenorganisaties. Het voorstel vloeit indirect voort uit de heftige boerenacties uit 2008 en later tegen de lage zuivelprijzen. Boeren staan als kleine producenten te zwak tegenover de grote spelers in de keten en daar moet iets aan gebeuren, was daarna de redenering.

De zuivelindustrie ziet er niks in. Die vreest uitholling van de positie van de coöperaties en denkt dat boeren niet zitten te wachten om zich aan te sluiten bij producentenorganisaties. Daar kon ze zich wel eens flink in vergissen. Krachtenbundeling is wel degelijk interessant. De zuivelcoöperaties zijn zelf zo ontstaan. Daarna zijn ze echter zo groot geworden dat boeren feitelijk niks meer te onderhandelen hebben.

Een goed idee dus om de tegenmacht weer een kans te geven. Maar er loert wel een gevaar. Die jaarcontracten werken verstarrend en brengen rompslomp mee. De producentenorganisaties moeten geen kapstok worden voor bureaucratie, dan schiet het zijn doel voorbij.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Het enige middel met houdbaarheids garantie. voor de boer.
    Zal multinational Z.L.T.O. niet blij mee zijn.

  • no-profile-image

    Hoe kan / kon een boer onderhandelen met zijn eigen co-op? De co-op is geen zelfstandige onderneming maar een verlengstuk van de boerderij om de boeren producten te valoriseren. Hier kan dus geen sprake zijn van onderhandelings posities per individu. Hoe wil je als ondernemer met je eigen ondernemeing onderhandelen over prijs, kwaliteit o.w.d.o.. Zolang boeren hun co-op als een appart bedrijf zien, waar ze alleen maar verplichtingen (leveringen en garantie voor investeringen) aan hebben en waarbij geen enkel voordeel (mee beslissen, hogere prijs dan elders), kunnen ze beter de co-op omzetten in een beurs genoteerd bedrijf en hun aandelen te gelde maken om hiermee hun eigen bedrijf (boerderij) te verbeteren. Dan hebben ze een theoretische onderhandelings positie t.o.v. de fabriek of handelshuis en zijn ze verlost van hun leveringsplicht en kunnen ze met de meest biedende in zee gaan, zonder financieel risico voor de schakel die na hen komt in de keten. .

Of registreer je om te kunnen reageren.