173 x bekeken 1 reactie

Afzet-bv verdient kans

agd.media
Afzetbundeling is een bijna magische term in verschillende agrarische sectoren.

Primaire producenten zijn overgeleverd aan de grillen van de markt en aan de veel grotere en machtiger afnemers. Bundeling van krachten geeft een steviger positie. Vooral omdat een grotere aanbieder beter tegemoet kan komen aan de wensen van de afnemers. In de plantaardige sectoren is bundeling van afzet altijd lastiger geweest dan in de dierlijke.

Vooral in de akkerbouw is het moeilijk om een vuist te maken op de markt. In de tuinbouw ontstaat nu een veelbelovende nieuwe loot aan de stam van de afzetorganisaties die ook voor andere sectoren inspirerend kan zijn. De nieuwe afzet-bv Inova Fruit Verkoop gaat de hele productie van enkele fruitrassen opkopen en afzetten. De hele productiestroom wordt getrechterd langs deze partij. Dat brengt vraag en aanbod beter in evenwicht en dat komt iedereen in de keten ten goede.

Het model is afgestemd met de mededingingsautoriteiten. Die zien er blijkbaar geen ondermijning van de vrije markt in. Dat is hoopvol. Deze afzet-bv verdient een serieuze kans. Dat telers iets van hun ondernemersvrijheid moeten opgeven is niet anders. Dat weegt op tegen de voordelen van gebundelde afzet.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Wat maakt deze nieuwe afzet bundeling BETER dan de oude verkoop co-op s? Denk hierbij aan de bundeling van krachten in de aardappelsector a. 40 jaar geleden waarbij verschillende telersverenigingen in één organisatie op gingen met als resultaat het huidige debacle. Waarom steeds weer het wiel uitvinden, als blijkt dat er anderen zijn die constant een stok in de spaken steken. Willen de boeren / tuinders een betere prijs dan is alleen de weg van aanbod beperking mogelijk. Hoe dit te behalen is van minder belang als de het aanbod maar onder de vraag blijft. Afspraken die hier toe leiden, zijn helaas door de zo geroemde (ook door landbouw) NMa en haar Europese tegenhanger en de zo vertroelde WTO verboden. Ik kan niet naders constateen dat de boeren voormannen in hun eindeloze wijsheid, de boeren en daarmee de voedselvoorziening te grabbel hebben gegooid door ten allen tijde de grenzen wagen wijd open te zetten voor van alles en nog wat . Ze zijn nog steeds van mening dat ze gelijk hebben en dat nu zelfs de ene na de andere boer / tuinder in de finaciele problemen raakt en iedere producent uitwegen zoekt om het aanbod af te stemmen op de vraag.

Of registreer je om te kunnen reageren.