Redactieblog

386 x bekeken

Verzadigd

Een innovatieve toiletpot scheidt fosfaat van de rest. Goed nieuws voor de veehouderij

In Almere worden huizen gebouwd met een speciaal toilet, waarin de urine apart van de rest wordt opgevangen. Waterschap Zuiderzeeland betaalt er aan mee. Een enthousiaste medewerkster vertelde op de radio over dit project. Het gesprek ging vooral over het feit dat bij dit systeem mannen zittend moeten plassen. Dat is klaarblijkelijk een onderwerp waarmee je als journalist carrière kunt maken.

Op het eind van het vraaggesprek ging het toch nog even over de reden van het gescheiden houden van de urine. Het blijkt dat vier vijfde van onze fosfaatuitscheiding via de urine gaat. Dus was het volgens de medewerkster een uitstekend plan. Er is een fosfaattekort aan het ontstaan in de wereld, en met dit systeem is daar wat aan te doen. De 900 huizen waarin de bijzondere toiletpot wordt gemonteerd, leveren zoveel fosfaat op dat er 60 voetbalvelden mee bemest kunnen worden, aldus de geïnterviewde. Want u weet het, oppervlakte wordt tegenwoordig gemeten in voetbalvelden. Ik wacht op de eerste advertentie waarin een boerderij van 100 voetbalvelden wordt aangeboden.

Ik weet dat er op termijn in de wereld een fosfaattekort dreigt, maar om daarvoor in Nederland de toiletpotten aan te passen, dat had ik nog niet bedacht. Ik dacht eerder dat we fosfaatverzadigde gronden gingen afgraven. Het gaat om 56 procent van het Nederlandse areaal (1,3 miljoen hectare, 1,7 miljoen voetbalvelden). Mijn beeld was dat we dan beginnen bij de Peel en omliggende gebieden. Mijn grootvader heeft ooit turf gegraven bij Helenaveen, en ik ging er vanuit dat daar binnenkort opnieuw de schop in de grond gaat. We kunnen met die 1,7 miljoen voetbalvelden nog even vooruit.

Maar nu ik weet dat het waterschap het fosfaatprobleem met wc-potten gaat oplossen, openen zich nieuwe vergezichten. We kunnen het nationale fosfaatoverschot aan Zuiderzeeland verkopen. En de Peel onaangetast laten. Dat de voormannen van de intensieve veehouderij daar nog niet aan hebben gedacht. Handel!

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.