623 x bekeken

Rotte appels

agd.media
De conclusie in januari blijkt achteraf voorbarig. De Voedsel en Warenautoriteit (VWA) meldde toen dat het aantal kadaverdumpingen vermindert. Vandaag kondigt de dienst een grootschalig onderzoek aan naar het dumpen.

Overal worden met tijd en wijle kadavers aangetroffen, maar Overijssel en Groningen spannen volgens de VWA de kroon. Sinds begin april worden in en om natuurgebieden stelselmatig dode varkens, biggen, schapen en pony’s gedumpt.

Het is volstrekt onverantwoord gedrag. Tot de zorgplicht van dieren hoort ook het afvoeren van dode dieren naar Rendac. Dode dieren zijn een potentiële infectiebron, niet alleen voor de dier- maar ook voor de volksgezondheid.

De afvoer brengt kosten met zich mee, maar deze kunnen nooit als excuus worden aangevoerd om dieren te dumpen. De beschuldigende vinger wordt nogal snel naar hobbyisten gewezen, maar het bericht klinkt nu serieuzer. Het is de veehouderij er alles aan gelegen deze rotte appels op te sporen. Zij brengen de hele bedrijfstak die hard werkt om een goed en gezond product te leveren, in gevaar. De rechters hebben in eerdere zaken ook al zware straffen uitgesproken voor kadaverdumping. De boodschap is helder.

Of registreer je om te kunnen reageren.