Redactieblog

287 x bekeken

Mooi werk

In het tv-programma Metropolis zag ik hoe mensen uit allerlei delen van de wereld op hun eigen creatieve manier werk creëren om geld te verdienen. In India duiken Vicky en Raju elke avond in de Yamuna-rivier om de muntjes op te vissen die toeristen erin hebben gegooid. In Estland verruilt een gelegenheidszwerver in het weekend zijn kantoorpak voor een paar vodden om z’n lijf en gaat in de straten bedelen om aalmoezen.

In Ethiopië knipt en jongen papieren bidmatjes uit lege cementzakken en verkoopt ze aan moslims die op straat hun gebeden doen.

Aan het eind van de uitzending zie ik een Nederlandse vrouw die haar goedlopend restaurant verruilt voor schaapjes op de Drentse hei. Ze doet dat omdat ze ”weer vrij wilde zijn” en ze voelt zich ”los van alles”. Ze heeft geen spijt van haar keuze, want de wereld kreeg weer glans.

Onze jongste dochter heeft een leuke baan als wijkcoördinator bij een gemeente in Utrecht. Stedelijk gebied. Ieder jaar neemt ze in de zomer wat vakantiedagen op om hier in de polder te werken bij een bedrijf dat Parijse worteltjes teelt, wast en sorteert. Ze tarreert worteltjes, dirigeert vrachtwagenchauffeurs en klimt af en toe naar boven om de sorteerlijnen in de gaten te houden. Leuk werk, lekker buiten en tussen ’echte werkers’.

Toen onze Duitse zwager nog een hoge functie had bij Siemens kwam hij graag tussentijds een paar weken hier op de boerderij. Hij genoot van vuile handen, modder aan z’n laarzen en hij liet z’n baard staan.

Hoewel wij geen opvolger hebben, peinst Sjoerd er niet over hier weg te gaan. Hij houdt nog steeds van aardappelen, uien en kool. Op de boerderij is altijd wel wat drukte, kun je lekker bezig zijn en dingen uitvinden, construeren en uitproberen in de praktijk. Bovendien is er ruimte om roeiriemen te maken en een boot op te kalefateren. ”Ik laat me niet opsluiten in een burgerhuis”, zegt hij.

Sjoerd is het hartgrondig eens met de Indische spreuk: beter dan de onwetenden zijn zij die boeken lezen; beter dan dezen zijn zij die het gelezene onthouden; beter dan dezen zij die het gelezene begrijpen; beter dan dezen zij die aan het werk gaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.