Redactieblog

352 x bekeken 13 reacties

Meebetalen voor de buurman?

Hanna vindt dat deze vraag gesteld kan worden bij de mogelijke rechtszaak van gedupeerde boeren tegen LTO over de kwestie Hof van Saksen. Tenminste als die doorgaat. Want de LTO zal zich ook wel ingedekt hebben via de kleine lettertjes.

De zaak is bekend. Ook wij waren er zes jaar geleden bijna ingetuind. De folder van LTO was toen zo wervend over het Hof van Saksen dat Hanna en ik overwogen er ook aan mee te doen. Als extra inkomen voor als we met pensioen gaan.

We hebben het niet gedaan. Om de simpele reden dat we vinden dat onze pensioenvoorziening uit het bedrijf moet komen. Daarin hebben we dus geïnvesteerd. Bovendien financiert de bank ons nog, zodat we in feite met geleend geld zouden speculeren in een vakantiepark. Dat leek ons toch te gortig. Hoe mooi het Hof van Saksen met het hoge rendement ons ook werd voorgespiegeld.

”We hebben dus geluk gehad”, constateert Hanna tevreden. ”Anders dan de boeren die er voor tienduizenden euro’s in hebben geïnvesteerd. Samen 27 miljoen.” En ze glimlacht bijna een beetje duivels. ”Er is dus nog wel liquide geld onder de boeren.”
Maar dit terzijde.

Want de investerende collega’s zitten nu met de gebakken peren. En stellen LTO-Noord aansprakelijk. Terecht? Ik twijfel. Ieder is met zijn volle verstand in een hoogrenderend avontuur gestapt. Dan weet je dat je risico’s loopt. Zelfs als de eigen LTO het met zoetgevooisde folders aanprijst.

Aan de andere kant is het toch je eigen LTO. Daar mag je toch een degelijk advies van verwachten?
Tja, ik weet het niet. Zeker is dat, als de boeren de rechtszaak winnen, wij er als LTO-leden samen voor moeten bloeden. LTO-Noord heeft niet veel reserves. Het zal dus linksom of rechtsom bij de leden vandaan moeten komen.

Hanna is duidelijk: ”Ik voel er niks voor om voor mijn buurman, die ging voor het grote rendement, te betalen. Het was eigen keus en wie zijn billen brandt, moet op de blaren zitten. Ook als het Hof van Saksen een kerkhof blijkt te zijn.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jan LUL

  Waarom zou dat geld van de leden moeten komen? PERSOONLIJK aansprakelijk stellen.

 • no-profile-image

  Een gedupeerd LTO Noord lid

  Word het niet eens tijd om alle namen van die blinde vinken die via de rechter hun geld bij de LTO willen halen in de volgende nieuwe oogst te publiceren.
  We hebben op een verkeerd paard gewed het is niet anders
  We mogen blij zijn dat we die 15% mogen ontvangen

 • no-profile-image

  Henk O.

  Slechte verliezers, de leden die tegen de eigen LTO een procedure beginnnen. Een ieder weet toch dat een hoog rendement een hoog ricico betekent? En dan de reactie van Jan met de korte achternaam: hoe kun je nu iemand persoonloijk aansprakelijk stellen als een organisatie verantwoordelijk is? Prietpraat dus. De leden zullen hoe dan ook voor de schade opdraaien. De contributie van de LTO zal dan wel weer omhoog gaan.

 • no-profile-image

  Wat een gebrek aan solidariteit. Als de LTO een fout heeft gemaakt, dan moet die worden hersteld. En natuurlijk moeten de leden dat betalen. Ook vergaderboer, die zich daaraan wil onttrekken. Een typisch voorbeeld van:" Ieder voor zich en god voor ons allen".

 • no-profile-image

  ondernemend boer

  ook ik heb die folder jaren terug ontvangen, ik heb de folder bekeken en nog eens bekeken en vergeleken met andere folders van vakantieparken waar je huisjes in kunt kopen. al deze folders beloofden een hoog rendement. Bij rendementen die veel hoger liggen dan de spaarrente bij de banken moet je wel bewust zijn dat je dan hogere risico's neemt .HOE HOGER HET RENDEMENT, HOE HOGER RISICO is een simpele stelregel. Het is nu wel heel erg goedkoop om je verlies op een ander te verhalen, dit zijn bij mij mensen zonder ruggegraat en horen thuis bij de graaiers die zich zelf een hoog salaris geven en is de kas leeg dan laten ze de zaak failliet gaan.

 • no-profile-image

  pum

  stel dat het rendement wel hoog was geweest,zou de winst dan ook zijn verdeeld onder lto leden? normaal gesproken niet, nu gaat het anders als men gedacht had,dus verlies,moet je dan andere voor je verlies laten betalen,is toch wel raar .mensen recht je rug en ga zakelijk en nuchter.met je bedrijf verder.succes

 • no-profile-image

  De lto heeft slechts een advies uitgebracht. Of ze daarvoor betaald werden doet helemaal niet ter zake. Een advies neem je tot je en handeld er naar of niet.Ook de deskundigheid van de lto is in dese niet van van belang omdat je niet via de lto handeld of in dit geval belegd maar volledig op eigen verantwoordelijkheid. Je had de prospectus eerst zelf beter moeten bekijken, evt even rond had moeten bellen bij wekelijke deskundigen voordat je in de hof van saksen had geinvesteerd.

 • no-profile-image

  Vakantieman, het is wel degelijk van belang of ze daar voor betaald werden. Dat is nu net wat het verschil maakt. LTO dient belangen te behartigen, maar is gezwicht voor geld. Niet de eerste keer trouwens.

 • no-profile-image

  LET OP! Als je hoog stijgd, kun je diep vallen, ook als het gaat om rendement van je geld. Dus geen medelijden, dan moet je ook geen lid zijn van een (vul zelf maar in) organisatie!

 • no-profile-image

  Laten we even die leden in ogenschuw nemen, die hun grond hebben afgstaan voor dit project. Zij zijn op perfecte wijze begeleid door LTO neem ik aan. Door (ex) boeren te wijzen op eze vorm van beleggen is toch nks mis mee, als je daar je leden mee helpt. at dit vakantie park minder rendement deed dan verwacht is ook niet de schuld van de verkoper van de aandelen. Als er sprake is van misleiding dan is het een andere zaak, maar heeft iemand ten tijde van de beleggings emissie de huidge crisis voorzien? Ik denk het niet of anders wou niemand het zien. LTO heeft nu drie kampen met leden, de beleggers, de land verkopers en de actieve boeren die misschien het hoofdmoot van de rekening gepesenteerd krijgen. Weet wel dat zij ten tijde van de sluiting van d eboeken hebben zitten klappen vanwege de extra inkomsten uit deze belegings activiteiten.

 • no-profile-image

  beste kritische lezer, er zijn heel veel soorten lto leden zodat lang niet alle adviezen van lto voor een ieder gelijk uitpakken. Je moet hoe dan ook altijd kritisch blijven kijken naar dit soort adviezen,je bent uiteindelijk zelfstandig ondernemer.Het kan toch niet zo zijn dat alles wat lto roept je maar gaat slikken voor zoete koek.Dat is toch niet meer van dese tijd.

  gr vakantieman

 • no-profile-image

  Vakantieman. Mijn ervaring met zo wel de Voorlichtingsdienst als LTO advies, dat ze doorgaans zeggen wat de klant graag wil horen. Was dit niet zo dan hadden we nu minder problemen in de varkenssector. Wees eerlijk een boer wil graag horen, dat het morgen beter wordt, hij wil niet afhaken in de race ookal weet hij beter. Ik heb nog nooit een adviseur gehoord die zei, dat nu stoppen op een moment dat er nog strohalm is een goede beslissing zou zijn. Geen adviseur van LTO zal zeggen Verkoop je melkquotum, gebruik het geld voor aanpassing voor na 2015 zodat je met een minimum aan bankgeld verder kunt. Nee ze zeggen koop maar quotum bouw een stuk aan je stal, je weet nooit wat de politiek als nog beslist. Boenstaand verhaal zal dan ook hoofdzakelijk gelden voor ex boeren, die met hun geld omhoog zaten en tijd van slechte beursen en lage rentes. Nu was er weer een positieve benadering van de toekomst bij LTO beleggings advies, de klant wou toch graag dat het goed zou gaan en dat hij erbij hoorde. Boeren blijven boeren, ze kunnen moeilijk de zon zien schijnen in de ogen van een ander. Nu scheen de zon niet, maar stak er een gure storm op en moest er hlup komen, de boer wist toch beter, extreem slecht weer en de overheid sprong bij om de lasten te verlichten. Nee dat was een misrekening, d eoverheid kan niet zonder voedselproducten en laat ze dan ook niet doodbloeden.

 • no-profile-image

  Vakantieman, dat is niet mijn punt. Het gaat er om of de LTO er voor betaald werd of niet. Of nog liever: of personen er voor betaald werden en dat lijkt het geval te zijn. Maar ik ben het met je eens dat adviezen van LTO niet klakkeloos opgevolgd hoeven te worden, sterker nog: beter van niet.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.