Redactieblog

399 x bekeken 1 reactie

Kruiskruidmoeheid

Jakobskruiskruid verovert de zandgebieden. Goed eigenaarschap kan het in toom houden.

In het natuurgebied bij ons dorp staan scholieren jakobskruiskruid te rooien: vakantiewerk. Langs de weg liggen inmiddels hopen gele bloemen, voor verder transport. Hulde! Want u weet dat het spul giftig is voor vee, dat het vooral in gedroogde toestand niet herkent. Ik zag ergens een oproep om de problemen rond jakobskruiskruid aan te pakken met goed eigenaarschap. Ik neem aan dat rooien en afvoeren, net als op tijd maaien, daaronder valt. Toch is de terreinbeheerder bij mij in de buurt een uitzondering.
Overal waar ik kom, kan ik feilloos particuliere grond van publieke grond onderscheiden. Publiek terrein, zoals bermen, natuurgebieden, toekomstige bedrijventerreinen en recreatiegebieden, zijn te herkennen aan grote hoeveelheden jakobskruiskruid. We kunnen dus vaststellen dat de meeste hele en halve overheden geen goede eigenaar zijn. Hun terreinen staan vol en het zaad waait alle kanten op.Het is onduidelijk waar de opmars van jakobskruiskruid vandaan komt. De atlas van de flora voor Drenthe vermeldt dat in de jaren tachtig de plant helemaal niet zo wijd verspreid was, en in de jaren dertig nog veel minder. Er moet dus iets gebeurd zijn. Duidelijk is dat bij mij in de buurt het spul in zaadmengsels heeft gezeten, die in natuurgebied zijn uitgezaaid, om de natuur een handje te helpen. Toch kan dat niet de hele verklaring zijn. De zanderige helft van Nederland staat er vol mee, van Westerwolde tot Noord-Brabant. Misschien zijn er steeds meer grondbeheerders die hun werk niet goed doen. De dierenpartij in Noord-Brabant denkt volgens haar website dat het probleem vanzelf over gaat. Uiteindelijk ontstaat er jakobskruiskruidmoeheid. Tot die tijd moeten hooi- en grasgebruikers maar goed opletten. Ik stel voor dat terreinbeheerders die rol op zich nemen, en ons hooi komen screenen op enge gele planten. Het wachten is dus op een jakobskruiskruid-verordening. Want ik moet steeds vaker gele bloemen van mijn erf verwijderen. Ik ben nu al kruiskruidmoe.

Foto

Eén reactie

 • no-profile-image

  Dhr. Lempens

  Uitstekende gedachte.

  Maak er een verordening van zodat er iets tegen gedaan kan worden.
  Maar hoe gaat het tegenwoordig met de distels?
  De AID heeft dan ook zijn TAAK.

Of registreer je om te kunnen reageren.