315 x bekeken

Klare taal

agd.media
Zij houden beiden van klare taal, maar de Groninger verschuilt zich in de discussie over vlassteun aan de Zeeuwen achter Europese regels.

Staatssecretaris Henk Bleker van landbouw moet dat niet doen.
Bleker zegt geen juridische mogelijkheden te zien om de vlasteelt extra te ondersteunen. LTO Nederland en provincie Zeeland hebben hierom gevraagd. De huidige directe steun wordt in 2012 ontkoppeld. Het zou de doodsteek voor de vlasteelt, en de daaraan gelieerde industrie kunnen zijn. In Zeeuwsch-Vlaanderen is dit een serieuze aanslag op de werkgelegenheid.

Als de bewindsman zou willen, zijn er echter best mogelijkheden. Frankrijk, België en Polen steunen met Brussels fiat de teelt van eiwithoudende gewassen op basis van hun bijdrage aan de biodiversiteit en het tegengaan van klimaatverandering. Hij zou de teelt van vlas hier met enige goede wil ook onder kunnen scharen.

Bleker wil het niet. De vlasteelt moet op eigen benen gaan staan. Daar is best iets voor te zeggen. Immers, waarin verschilt vlas van andere bedrijfstakken? Het is ook maar de helft van de waarheid. Bleker zou het geld uit zijn eigen begroting moeten halen. Hij ziet de zetmeeltelers in het Noorden zich al in de rij aansluiten.

Of registreer je om te kunnen reageren.