Redactieblog

278 x bekeken

Het nut van de crisis

Het crisisjaar 2009 werpt voor de melkveehouderij vruchten af. Dat blijkt uit de stijging van de marges in 2010, zo meldt Kees Romijn van de sector Melkveehouderij van LTO.

Natuurlijk komt dat vooral door de hogere melkprijs. Meer dan een kwart hoger is geen kattenpis. De kosten zijn ook gestegen. Met name veevoer en kunstmest werden duurder. Toch steeg de marge meer dan de hogere prijzen van voer en kunstmest doen verwachten. Dat betekent dat andere kosten daalden.

Een gevolg van het crisisjaar. Door de lage melkprijs moest wel sterk op de kosten worden gelet. Kennelijk is dat gebeurd. En niet tijdelijk, maar structureel.

Vanuit dat standpunt bekeken kan het crisisjaar best op termijn een voordeel opleveren. Het heeft ons allemaal wakker geschud. Dat hadden we dus nodig. Te lang kabbelden we voort op het genot van redelijk prijzen en dito inkomens. De echte noodzaak om kosten te besparen ontbrak.

Dat is nu gebeurd. Boeren die in 2009 hun kosten niet structureel hebben verlaagd, leven op een sluimerende vulkaan. Het gaat nu goed met de plezierige melkprijzen, maar die zullen zeker weer dalen. Degenen die met te hoge kosten zitten zijn dan de klos.

Eén ding: ze hebben het aan zichzelf te wijten. Evenals de boeren, die niet weten wat hun kostprijs is. En dat zijn er nogal wat. Die leven in zalige onwetendheid met straks onzalige gevolgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.