367 x bekeken 2 reacties

Geen valse hoop

agd.media
Niemand kan verrast zijn: de crisis in de varkenshouderij dient zich al maanden aan. Geen enkele partij is ook in staat geweest deze af te wenden. Een sanering in de sector dreigt.

NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg legt de schuld van de lage noteringen bij Duitse slachters. De slachterijwereld meldt dat de handel vrijwel stilligt. Het aanbod varkens is ondanks de slechte prijzen in de afgelopen maanden niet verminderd.

De voerkosten bieden varkenshouders geen soelaas. Als gevolg van krapte op de graanmarkt liggen de prijzen torenhoog. En zo heeft ieder zijn eigen bijdrage in de crisis. LTO-vakgroepvoorzitter Annechien ten Have wil in september met alle partijen, inclusief banken, om tafel om de sanering in zo goed mogelijke banen te leiden. Hoe zou die agenda er uitzien?

De banken komen echt niet met een collectieve schuldsanering. Voerbedrijven hebben al veel voergeld uitstaan bij ondernemers, en melden zelf in de problemen te komen. Een zeugenquotering, zoals de NVV voorstaat, is Europees onhaalbaar. De consument gaat niet meer vlees eten, en ook geen toeslag betalen om het leed te verzachten.

Een beroep op de staatskas dan? Vergeet het. In Den Haag staat een lange rij wachtenden – met de tuinbouw vooraan -. Een koude sanering in de varkenshouderij lijkt onafwendbaar.

Het is goed dat de belangenorganisaties aan de bel trekken. Het is hun taak. Zij hadden het wellicht iets eerder moeten doen. Zij mogen met de aankondiging van een overleg nu geen valse hoop wekken dat het leed verzacht zou kunnen worden.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Hoeveel geld heeft de gemiddelde varkenshouder de afgelopen jaren betaald aan mestafzet? Het is misschien een goed idee om nu eindelijk eens naar buiten te komen met die enorme saldi die worden opgebouwd. Het klinkt tegenstrijdig, maar als de fouten in de mestwet eindelijk eens erkend worden, dan zijn jullie van deze kosten af en kunnen jullie flinke schadeclaims neerleggen bij het ministerie. De sleutel van deze kostenverslindende onzin ligt echt bij jullie. Wie kan er op dit moment in de varkenshouderij niet een stevig bedrag gebruiken?

  • no-profile-image

    Ik kan niet anders concluderen, dan dat de sector zelf schuld is aan het onoplosbare probleem. Ze hebben jaren achtereen alleen maar gedacht aan meeeeer en veel meeeeer varkens, dit zou de kosten duidelijk in de hand houden en de marges verhogen. Inderdaad de marges bij banken, bouwers, voederboeren enretailers liepen als een trein. Maar de varkenshouders staken hun nek steeds dieper in de strop, omdat ze dachten dat alleen de nek van de buurman in deze strop paste. Maar zo het lijkt gaan er veel meer nekken in deze ene strop, met als gevolg onverkoopbare bedrijven en productie rechten. Met het voldoen aan alle eisen m.b.t. milieu en dierenwelzijn hebben de activisten toch hun doel bereikt minder varkens zogauw de sanring inzet.

Of registreer je om te kunnen reageren.