Redactieblog

340 x bekeken

De film

Een film, dat weet iedereen, is fictie. Het is niet waar. Ook documentaires zijn vaak niet waar.

Als je geluk hebt tonen ze hooguit een deel van de waarheid. Actualiteitenrubrieken – ook dat weet iedereen die er wel eens slachtoffer van is geweest – zijn maar al te vaak gekleurd. Beeld is bedrieglijk.

Onderwerpkeuze, kadrering en montage bepalen hoe het eindbeeld wordt. Dat geldt natuurlijk ook voor de film die gemaakt is van enkele varkensstallen. Daar is niets van waar, al was het maar omdat de makers niet deugen.

De reactie van de betrokken varkenshouders was voorspelbaar. Flauw vond ik de verontwaaardiging over het binnenbrengen van ziekten. Daar hebben we de filmers tocht niet voor nodig?

Onlangs was ik in Chicago bij het jaarlijkse congres over dier en recht. Ook daar werd een filmpje vertoond met verschrikkelijke beelden van kippen in legbatterijen en aangebonden zuegen. De reacties waren tamelijk lauw, men wist wel: daar is niets van waar. En trouwens: de VS loopt erg achter met dierenwelzijn, dus het was nog legaal ook.

In Europa zijn we al een stuk verder, met allerlei regels voor het houden van dieren. Zelfs voor paarden - waarvan je altijd denkt dat het wel goed zit – zijn onlangs richtlijnen opgesteld. Bijvoorbeeld voor minder zweepgebruik.

Of het nu echt goed gaat met het dierenwelzijn? Het valt wel op dat boeren die iets verder gaan dan wettelijk verplicht is, zelf vinden dat ze heel goed hun best doen en dat de dieren het geweldig hebben. Zij bouwen zelfs skyboxen in stallen.

Toch ziet een buitenstaander nog steeds veel varkens in relatief kleine hokken. Iedereen heeft zo zijn eigen waarheid. Wat waar is, is dat we dankzij wetgeving al heel wat stappen hebben gemaakt. Nog mooier vind ik het initiatief van de Dierenbescherming met het sterrensysteen. Als er consumenten zijn die willen betalen voor extra welzijn - en dat kan nu - door eendrachtige samenwerking tussen boeren, verwerkers en retail. Voor de cameraboeven zal het nog lang niet ver geboeg gaan. Misschien komt het nog eens zover dat elke boer zegt wat Paul Jansen zei: bij mij mogen ze alles filmen. Of dat ooit waarheid wordt?

Of registreer je om te kunnen reageren.