Redactieblog

981 x bekeken 3 reacties

Concurrentie op zuivelmarkt niet veranderd

”Je gelooft het niet”, zegt Hanna. ”Dagverse melk wordt ver onder de kostprijs aan de supermarkten aangeboden.

Dat doen de grote zuivelverwerkers volgens directeur Alex van Rouwendaal van Vecozuivel, één van de kleinere verwerkers in ons land. Daardoor kan hij moeilijk een redelijke marge behalen. Waarom doen de grote zuivelondernemingen dat?”

Ik zou het niet weten. Van Rouwendaal noemt FrieslandCampina en Arla. Die zouden er een vechtmarkt van maken, waarbij alleen afzet telt en niet de hoogste prijs. Onvoorstelbaar en onlogisch. Het gaat toch om de hoogste opbrengstprijs? Dat is voor een grote zuivelonderneming toch niet anders dan voor een kleine?

”We zijn niets opgeschoten met de fusie”, constateert Hanna. ”Vroegen vochten Friesland Foods en Campina elkaar de tent uit en nu doen FrieslandCampina en Arla dat. We hadden gehoopt op meer marktmacht na de fusie. Niets is minder waar. Op alle fronten is er concurrentie bijgekomen. In de consumptiemelk Arla en bij de kaas Deltamilk met de fabriek in Bleskensgraaf. Op de Nederlandse en de Europese markt lijkt de concurrentiepositie niet verbeterd.

Gelukkig zijn er de zuivelactiviteiten aan de andere kant van de wereld, die extra geld in het laatje brengen. Met dank aan de inbreng van het voormalige Friesland Foods. De Campina-boeren moeten ons dankbaar zijn.”

”Toch zou ik graag willen weten waarom de grote coöperaties anderen op de markt het licht in de ogen niet gunnen, ”denk ik hardop.” Ik kan mij bijna niet voorstellen dat ze het alleen maar doen om kleinere ondernemingen als Vecozuivel uit de markt te duwen. Dat levert hen immers ook geen echte marktmacht op. En er staan altijd weer nieuwe ondernemers op, die zich in de markt presenteren.”

Hanna knikt: ”Een oude waarheid over ondernemen zegt dat in de schaduw van de grote de kleine kan bloeien. Dat is goed. Het is een uitstekende thermometer over de prestaties van de grote.”

Laatste reacties

  • no-profile-image

    De vraag is; "Wordt er bewust onder de kostprijs verkocht door de grote zuivelaars of worden ze door de kleine groep grote inkopers uitgemolken?" eén ding lijkt zeker de ongebreidelde vrijemarkt heeft de boeren niet gebracht wat de bedenkers en ook de landbouw voormannen de boeren hadden beloofd. Meer omzet o.k. gelukt, maar een betere bedrijfs resultaat NEE. Ik heb steeds het gevoel, dat boeren er zijn om de mensheid van eten te voorzien tegen een prijs, waar geen fabrikant voor wil produceren om maar te zwijgen van de retailers. Zij komen hun bed niet uit voor een rendement van 0% of minder van het geinvesteerde vermogen.

  • no-profile-image

    Ik geloof dit verhaal! Maar het is verschrikkelijk dat de boeren zo misbruikt worden! Ik wil hier niet verder op reageren omdat dit zeer gevoelig ligt. Dit doordat je eigen belangenorganisatie hier vol op aan mee werkt. Dit in plaats van , hard voor de leden te werken voor een redelijk inkomen. En maar slijmen met milieuactievisten en achter je rug om de bedrijven weggeven voor onkruid! Het lijken wel mafiapraktijken !!! Het vertrouwen is tot de bodem gezakt. Boeren hebben macht die ze best mogen gebrijken voor een redelijk inkomen, maar dan moet je van die figuren af. Die zorgen goed voor zich zelf en de rest kan ....vallen!

  • no-profile-image

    Zolang boeren niet in de gaten hebben dat de zgn. "belangenbehartigers" HUN belangen niet dienen.....

Of registreer je om te kunnen reageren.