191 x bekeken

Zwalkend beleid

agd.media
De Haringvlietsluizen gaan toch op een kier, zo besloot het kabinet vorige week. Hierdoor kunnen trekvissen zoals zalm en zeeforel zich verplaatsen richting hun paaigebieden stroomopwaarts. Zij moeten overigens wel nog even geduld hebben, want het zogenoemde kierbesluit wordt pas eind 2014 ten uitvoer gelegd.

Eigenlijk had dat al vier jaar eerder moeten gebeuren, maar mede door gebrek aan draagvlak in de regio is er weinig haast mee gemaakt. Boeren vrezen namelijk dat door het openstellen van de sluizen de zoetwatervoorziening in gevaar komt. Internationale druk - Nederland heeft hierover afspraken gemaakt - en een gebrek aan volwaardige alternatieven heeft er toe geleid dat het kabinet toch niet anders kan.
Het is te betreuren dat dit besef nu pas doordringt. Los van de vraag of het kierbesluit risico’s voor de landbouw met zich meebrengt is zwalkend beleid zoals op dit dossier funest voor het aanzien van de politiek. Natuurlijk is het vinden van draagvlak bij de bevolking belangrijk, maar dit moet wel gebeuren vóórdat een besluit wordt genomen.
Donderdag debatteert de Kamer weer over de Hedwigepolder, nog zo’n onderwerp waarover maar geen knopen worden doorgehakt. Het is te hopen dat bewindslieden voortaan wat langer nadenken voordat zij een handtekening zetten onder een internationaal verdrag.

Of registreer je om te kunnen reageren.