Boerenblog

2324 x bekeken 2 reacties

Zonnebrand

Altijd regen in Engeland? No way, het is hier al weken droog en zonnig. Ook de koeien lijden eronder.

Boer Munday (what’s in a name?) belde, natuurlijk op maandag, met de vraag of we even naar zijn koeien wilden kijken. Twee van de dames hadden vellen en korsten op de neus en zijn buurman had er allerlei horrorverhalen over blauwtong bijgehaald. Of we even wilde checken of het blauwtong was. Nu is blauwtong al een behoorlijke tijd niet meer aangetroffen in dit deel van Europa en zijn de dieren vorig jaar nog gevaccineerd, dus ik werd niet echt onrustig. Dat was ook niet nodig. Beide dames hadden een verbrande neus en verbrande spenen. Daarnaast kon je de ‘bubbelige’ huid voelen op de plekken waar de vacht witgekleurd was (weinig pigment). Alles wees in de richting van zonnebrand. Nu komt zonnebrand wel vaker voor en dat heeft meerdere oorzaken. Er kan sprake zijn van een erfelijke aanleg, maar de dieren waren geen familie van elkaar. Bovendien is het wel heel toevallig dat twee dieren op hetzelfde moment zonnebrand krijgen door erfelijkheid.Andere oorzaken zijn lever- en galaandoeningen (denk aan ernstige leverbot, galgangontsteking) en vergiftiging met planten (berenklauw, jacobskruiskruid).

Vertalen

Ik probeerde te achterhalen of er misschien sprake was van toxische planten in de omgeving. Dat viel niet mee: hoe vertaal je jacobskruiskruid in het Engels? Ik wist het niet. Omschrijven van de plant hielp niet, de boer moest alleen maar lachen en had geen idee waar ik het over had. Ik deed nog een laffe poging met ‘Jacobs crossflower’, maar ook daar had hij nog nooit van gehoord (heel raar). Zo kwamen we dus geen steek verder. Maar gelukkig is er internet. Dus reed ik langs de praktijk en zocht, op mijn favoriete site sinds mijn aankomst in Engeland naar de vertaling van jacobskruiskruid. Het was ragwort. Ja, daar was ik dus nooit op gekomen.

Giftig

Ik belde de boer terug (inmiddels zijn ze eraan gewend dat ik af en toe een vertaalcomputer nodig heb, dus niemand kijkt meer vreemd op) en vertelde hem wat ik bedoelde. Toen viel het kwartje. Ragwort, natuurlijk wist hij wat dat was. En ja, vorige maand was in zijn hooi jacobskruiskruid aangetroffen en daar hadden de dames van gegeten. Deze plant is fototoxisch: onder invloed van zonlicht geven de fototoxinen ‘vrije radicalen’ af die leiden tot ontsteking van de huid (het ‘bubbelig’ worden). Daarnaast tast de plant de lever aan. Normaal gesproken eten koeien niet van de plant als deze op het land groeit, maar in hooi verliest de plant zijn smaak, geur en kleur (maar niet zijn giftige werking!) en eten ze het vrolijk op.

Minder zonlicht

Inmiddels voerde boer Munday dit hooi niet meer aan zijn dames, en de dieren vertoonden - op de zonnebrand na - geen andere verschijnselen. Opstallen, afspuiten met koud water en de neus en spenen insmeren met vaseline was het enige dat we konden doen. De dames gaan nu ’s nachts naar buiten, om zonlicht te vermijden. Ondertussen wacht ook de rest van agrarisch Engeland op wat minder zonlicht en flinke buien.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ton

  Suzanne, ik denk dat wij dit kennen als Facial Ezcema hier in Australie. Iedere zomer hebben we er last van en hoe extreem het uitpakt hangt van het seizoen af. Afgelopen zomer was heet en vochtig door de vele regen en schimmels in het gras is waar ze de Facial Ezcema oppakken wat leidt tot melkverlies. De Facial Ezcema kan uiteindelijk leiden tot Photo(sensitisation) wat betekent verbrande spenen en het verliezen/vervellen van de witte vacht. Omdat het elk jaar terug komt voeren wij van begin januari standaard zink in het rantsoen voor 8-10 weken, niet langer omdat dit ook toxic is. Toch blijf je clinische gevallen tegen komen en die proberen we te verhelpen in een vroeg stadium met een antihistamine injection.

 • no-profile-image

  Theo

  @ Suzanne en Ton. Ja het is een pijnlijke ziekte verschijnsel dat Facial Eczema. Hier op het Noorder Eiland doen ze meer studies naar en daar komt het ook meer voor. Maar toch zou het hier niet veel vookomen in onze koelere klimaat ( ik zuider eiland), maar dat is bedrog. Even wij hadden dit jaar 3 koeien met deze ziekte verschijnsel en het was een extrem allergische reactie bij de koeien. het was altijd maar een "one off thing" Maar die betreffende koe die het had opgelopen, lijdt veel pijn en melkprodutie zakt zeer snel. na 3 dagen dan begint de de witten huid vlakken te vervellen . Het melken is er net meer bij...Wij geven ze ook vaak pijn stillers en het beest uit de zon houden.
  Ton grazen you koeien op bevloeid land?
  Succes daar.

Of registreer je om te kunnen reageren.