Redactieblog

496 x bekeken

Rondleiding

"Heb je hier dan nog nooit een rondleiding gehad?’, vraagt Janneke enigszins verbaasd, reagerend op mijn vraag of dat twee meter hoge hekwerk in de stal voor de geiten is om op te klimmen. Want geiten klimmen toch graag? En er bestaat toch ook speelgoed voor varkens?

”Dan krijg je nu de grand tour”, zegt Janneke, terugkomend op de rondleiding. ”Hier worden de geiten gemolken”, zegt ze, terwijl ze naar een houten stellage van pak weg een meter hoog wijst. “De geitjes klimmen er via de loopplanken op (zie je wel dat ze van klimmen houden!). En dan steken ze de kopjes door de hekjes.”

“En wat is dit dan?”, vraag ik, terwijl ik naar een emmertje wijs, dat spontaan met inhoud en al op de grond valt. Oeps. Maar Janneke houdt haar gidsengezicht strak in de plooi. “Dat is het lokvoer om de geitjes de stelling op te krijgen.” Ah, net als bij onze koeien in de melkput. Als Janneke de maiskorrels weer in het emmertje heeft, gaan we verder.

“En dát”, zegt ze, al wijzend naar het reusachtige bouwwerk dat me bij binnenkomst als eerste opviel, “is de kraamkamer.” Waarbij ik ineens zie dat het inderdaad helemaal is dichtgetimmerd, zonder enig spoor van een loopplank. Het is een hók. Geen klimrek.

Maar Janneke wil er niet te lang bij stil blijven staan, want ze heeft er slechte herinneringen aan. Toen in januari de eerste geiten gingen lammeren en deze voor het eerst aan de kunstmelk gingen, vielen de lammetjes achter elkaar dood neer. Niet als gevolg van de kunstmelk (wat hun herders bleven roepen), maar van het te eiwitrijke hooi. Gelukkig ging het beter toen ze het hooi achterwege lieten, hoewel hun herders af en toe toch stiekem een handjevol gaven.

“Maar laten we naar het jonge grut gaan dat het wél gehaald heeft”, zegt Janneke, terwijl ze gauw de deur dicht doet. En plotseling hoor ik achter me het geritsel van driehonderd hoefjes die de stal in komen voor hun middagslaapje. Wat een leuk spul!

En als kleine Atlas even later al schaterend door het hok heen loopt achter de geitjes aan, kijk ik Janneke lachend aan. ’Wanneer is de volgende rondleiding?’

Of registreer je om te kunnen reageren.