235 x bekeken

Politiek even heel eensgezind over steun aan getroffen sector

Staatssecretaris Bleker oogstte deze week terecht veel lof voor zijn inzet voor de tuinbouwsector. Of dit ook leidt tot voldoende steun, moet nog blijken. En was is nu eigenlijk de bron van de Ehec-besmettingen?

Den Haag, Brussel, Luxemburg, Straatsburg en Moskou. In al die steden ijverden deze week Nederlandse politici en ambtenaren voor een compensatieregeling voor tuinders, die hun producten niet kwijt kunnen als gevolg van de Ehec-crisis in Duitsland. Met name voor staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) waren het drukke dagen met veel vlieguren. De verkoudheid die hij daaraan heeft overgehouden, zal hij echter beschouwen als een kleine prijs.

Want met het bereikte resultaat heeft Bleker veel lof geoogst in de Tweede Kamer. Het was mede op zijn aandringen dat landbouwcommissaris Dacian Ciolos het budget voor compensatie en het vergoedingspercentage al na een dag optrok. Bovendien was hij de enige Europese bewindspersoon die naar Moskou reisde om te spreken over de ’disproportionele’ blokkade van groente uit de EU. Het gevolg: met een beetje geluk kan de export van Nederland naar Rusland volgende week worden hervat.

Achter de grote politieke eensgezindheid hierover gaan evenwel grote verschillen tussen de partijen onderling schuil. Deze week stond – alweer – de Europese meerjarenbegroting op de agenda. Het Europees Parlement nam een voorstel tot verhoging van 5 procent aan, al gauw zo’n 6 miljard euro. De eurosceptische PVV stemde daar tegen, hoewel die partij donderdag in de Tweede Kamer wél een vurig pleidooi hield voor meer Brussels geld voor Nederlandse tuinders. Inconsistent? PVV’er Richard de Mos vindt van niet. ”Het is tijd om ons geld terug te vorderen.” Het is dan wel de vraag of er na 2013 ook nog compensatie mogelijk is.

En dan is er nog de kwestie van de bron van de besmettingen. Door de hoge nood van de tuinders wordt de vraag naar waar de bacterie vandaan komt naar de achtergrond gedrukt. In de Kamer is het alleen de PvdD die continu op het belang wijst van het vinden van een antwoord hierop.

Marianne Thieme kreeg Bleker zo ver dat hij onderzoek laat verrichten naar de relatie tussen Ehec en mestvergisting, waarvan zij overigens de uitkomst al lijkt te weten. Sommige andere fracties ergeren zich aan die opstelling; zij vinden dat de PvdD niet zomaar een schuldige mag aanwijzen. Dat hebben de autoriteiten in Duitsland ook gedaan en zie waar dat toe heeft geleid.

Om die reden vindt het CDA op zijn beurt dat de miljoenenschade moet worden verhaald op de Duitsers. Volgens Bleker en nagenoeg alle andere partijen in de Kamer is dat echter ’niet kies’ en moet Nederland juist hulp aanbieden, wat ook is gebeurd. Bovendien is voor een eventuele schadeclaim overeenstemming met andere EU-landen gewenst, aldus de staatssecretaris.

De komende dagen moet blijken of de genomen maatregelen voldoende zijn. Is er genoeg geld vrijgemaakt om de sector uit de brand te helpen? En openen de Russen inderdaad hun grenzen, of blijft het bij goede bedoelingen? Voor de tuinders is het te hopen dat dan de hoogste nood kan worden geledigd. Want weliswaar is er nu brede steun voor hulp, maar in de politiek kan het momentum ook plotseling voorbij zijn. In dat geval staat echter één ding voorop: aan de inzet van Bleker heeft het niet gelegen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.