497 x bekeken 1 reactie

Ophokken of buiten laten?

agd.media
De pluimveehouderij is in mineur. De eierprijzen stonden al onder druk. De vierde uitbraak dit jaar van laagpathogene vogelgriep doet daar geen goed aan. Verre buitenlanden doen de deur dicht voor broedeieren, waardoor de prijzen gekelderd zijn.

Het is dan ook heel begrijpelijk dat er stemmen opgaan voor een ophok- of afdekplicht. De besmetting komt van buiten, hoogstwaarschijnlijk van in het wild levende vogels. Zoek de oplossing dus in afsluiting van de buitenwereld. Brancheorganisatie Nepluvi en pluimveehoudersvakbond NVP bepleiten dit.

Dit is om verschillende redenen niet realistisch. Ten eerste zijn er vraagtekens bij de effectiviteit van zulke maatregelen. Ook binnen-dieren zijn immers kwetsbaar, blijkt in Creil. Dan de haalbaarheid. Compleet afdekken van buitenlopen is praktisch en financieel niet te doen. En ophokken zou het einde betekenen van de hele buiten-houderij.

Maatschappelijk is het ook geen oplossing. Onder invloed van de burgerij is er juist een beweging naar buiten op gang gekomen.

Hier botsen twee trends: techniek en wetenschap eisen intensivering en afsluiting, burgers en dierenvrienden eisen extensivering en buitenruimte voor de dieren. De sector staat voor de uitdaging hier een brug tussen te slaan. Vakorganisatie NOP zoekt die in een soort gulden middenweg: gedeeltelijk afdekken, ofwel ’uitloop nieuwe stijl’. Dat klinkt al veel meer als een stap vooruit dan ’ophokken’.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Hoezo uitloop? Het gaat in Creil om een bedrijf met 47000 kippen dat betekent dat er bijna 12 ha uitloop nodig is, bij een optimale benutting moet een kip dan tot wel 350 meter van de stal scharrelen, vaak nog verder. Geen enkele kip doet dat. Bij zulke grote aantallen kippen moet je al blij zijn als 10% van de dieren naar buiten gaat en ga er maar vanuit dat dat altijd dezelfde 10% zijn. Hoe benoemen we die 90% overige kippen dan? Het is een soort van consumentenbedrog dat vroeg of laat toch wel weer voor een schandaaltje gaat zorgen (zie de illegaal gefilmde varkenstallen). Gewoon veel strengere regelgeving maken: of alles binnen houden of enten of zelf voor de kosten opdraaien, dan zullen de meesten zich wel bedenken.

Of registreer je om te kunnen reageren.